30 Temmuz 2012 Pazartesi

MANDALİNALI CHEESECAKE

MANDALİNALI "no bake" CHEESECAKE
Tarifini yine cafe fernandodan aldığım bir tarif. Mandalinalı cheesecake.
Bu tarifi yapalı çok oluyor ama yayınlamayı unutmuşum nedense. Tarif arşivimi karıştırırkrn bloğuma no bake" bir cheesecake koymayı unuttuğumu gördüm. Fotoğrafları buladığımdan tekrar yapıp yayınlamaya karar vemişdim ki bu gün Hard discdeki fotoğrafları düzenlerken tesadüfen elime geçirince bloğumda bu tarife kavuşdu nihayet.
Mandalina bu mevsimde bulmak zor biliyorum. Yapmak isterseniz limonlu olarak deneyebilirsiniz.
Ama ben bu cheesecaki kışın portakallı da denerim diyorsanız..
Portakallı olarak yapmak için;

1/2 cup mandalina suyu ve 2 mandalinanın ince rendelenmiş kabuğu yerine 1/2 cup portakal suyu ve 1 portakalın ince rendelenmiş kabuğunu kullanalım.
yok ben dayanamam limonlu yapacağım derseniz..
Limonlu olarak yapmak için;
1/2 cup mandalina suyu ve 2 mandalinanın ince rendelenmiş kabuğu yerine 1/3 cup limon suyu ve 1 limonun ince rendelenmiş kabuğunu kullanıp ve 2 tbsp şeker daha ekleyelim.
Afiyet olsun denyecek olanlara.
MALZEMELERHamuru için;
1 + 2/3 su bardağı un
125 gr tereyağı, soğuk
1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
1/3 su bardağı şeker
1/8 çay kaşığı tuz
Cheesecake için;
1 kg llabne peynir
1 su bardağı şeker
2 çay kaşığı vanilya özütü
4 yumurta
1 su bardağı krema
1/2 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
2 mandalinanın ince rendelenmiş kabuğu
2 çorba kaşığı mısır nişastası

Ölçüm tablosu için tık tık.
Labne peynirini 5-6 kat kağıt havlu serdiğimiz süzgecin içine oturtup 30 dakika bekletelim. Süre sonunda Peyniri bir önceki gibi kaüıt havlu kapladığımız bir başka süzgece aktaralım. Yarım saat de bu şekilde bekletip ğeynirin suyunu iyice süzmesini sağlayalım. 1 kilo krem peynir süzme işleminden sonra 850 grama düşecek.
Taban hamuru için;
23 cm’lik kelepçeli bir kalıbı hafifçe yağlayıp alt tabanına yağlı kağıt yerleştirip kelepçesini kapatalım.
Rondoda un, şeker ve tuzu aralıklarla çalıştırarak karıştıralım.
Küp kestiğimiz soğuk tereyağını  ekleyelim ve yine sık aralıklarla çalıştırarak tereyağı parçalarının iri kum taneleri kıvamına gelene kadar işleme devam edin.
Yumurta ve sarısını da da ekleyip rondoyu tektar 2-3 kez çalıştıralım. Hamur rondonun bıçağının etrafında toplarlanmaya başladığında rondoyu durduralım. Hamuru çok fazla yoğurmadan bir top haline getirip kalıbın tabanına alalım. Elimizle bastırarak tabana ve kenarlara hamuru yayalım.Düzlemek için düz altlı bir bardak kullanarak hamuru düzleştirelim. Kalıbı buzluğa alıp 30 dakika dinlendirip soğutalım.
Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayıalım.
Cheesecake hamurunun tabanına çatalla tart hamurunda olduğu gibi ufak delikler açalım.
Kalıbı fırına verip 25-30 dakika pişirelim
Pişme esnasında taban hala kabarıyor ise birkaç çatal darbesi daha yapalım.
Pişen tabanı soğuması için bir kenara ayıralım.
Sos tenceresine kremayı alıpp ocağın altını açalım. Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtıp ocağın altını kapatalım. Rendelenmiş mandalina kabuklarınıdan 2 çay kaşığı ayırıp kalanını kremaya ekleyip karıştırıp sos tenceresinin kapağını kapatalım ki demlensin.
Benmari düzeneğini ayarlayalım.;
Ufak boy bir tencereye iki parmak kaynar su koyalım. Ocağı kısık olarak açıp tencerenin üzerine benmari tenceresini yerleştirelim. Benmari tenceresinin tabanının suyla temas etmediğinden emin olalım. 
Oluşturduğumuz benmari düzeneğine yumurta ve şekeri  alalım ve  20 dakika boyunca, tel çırpıcıyla çırparak yumurtaların rengi hafif beyazlaşıp koyu bir kıvam alana dek hiç durmadan karıştıralım.
Mandalina kabuğuyla demlenmiş olan kremayı bu yumurta karışımına ekleyelim.
eğer yoğun bir mandalina aroması istemiyor isek de kremayı tel süzgeçten geçirip mandalina kabuklarından ayırıp ekleyelim.
Çırpmaya devam ederek sırasıyla mandalina suyu, vanilya özütü ve mısır nişastası ekleyelim. Toplamda 5-10 dakika daha çırpalım.
Karışımı benmariden alıp orta ateşe oturttuğumuz bir başka kaba aktaralım ve labne peynirini ekleyelim.
Karışımı tekrar tel çırpıcı ile çırpmaya başlayalım. Taki krema koyulaşıp çırpma telinin izleri çırparken kaybolmamaya başlayana kadar.
Karışım çok çabuk koyulaşacağı için altını tutturmamaya dikkat edelim.
Krema muhallebi kıvamını aldığı anda ateşten tencereyi indirelim ve kalıba dökelim. 
Tepesini bir spatula yardımıyla düzleyelim ve ayırdığımız mandalina kabuklarından serpiştirelim.
Cheesecake oda ısısına gelince kalıbımızın üzerini alimunyum folyo ile kaplayalım. folyoya kürdan ile delikler açıp  sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Ardından tepesini alüminyum folyoyla kapatıp üzerine bıçakla birkaç delik açıp buzdolabında en az 16 saat soğumaya bırakalım.
Ertesi gün kelepçeli kalıbından çıkartıp servis tabağına alalım ve servis edelim.
3 gün boyunca  buzdolabında taze kalacaktır. Tabi kalır ise:)

1 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

merhaba..tanışmaya gedim..karşımda süper bir blog buldum..şimdi büyük bir zevkle geziyorum..blogunuz çok hoş..mandalinalı cheesecakeniz süper olmuş,ben daha bu tarifi deneyemedim..ama süper bir lezzet olduğuna eminim..ellerinize sağlık..banada tanışmaya beklerim,sevgilerimle..nurşen..nurlumutfakta.blogspot.com