28 Temmuz 2012 Cumartesi

ŞEKERPARE

Şeker pareyi tatmayanınız yoktur eminim. Bende ramazanda yapılmadan oluunmayan bu güzel tatlıya bloğumda yer vermek istedim. Ve birde hafif tatlılar paylaşacağıma dair sözümü de tutmuş oluyurm tabiki.

Bu tarifi kalbura bastı olarak yapmak isterseniz de;
Dinlendirme aşamasından sonra koparttığımız ceviz büyüklüğündeki hamur parçalarını kevgir üzerinde el ayası kadar açıp içine cevizi yerleştirdikten sonra cevizin üzerini kapatmak için hamurun her iki ucunu birleştirip birleştirme yerleri altta kalacak şekilde tepsiye dizip kalan aşamaları aynen devam ettiriyoruz.
Normalde kalburabastıya dövülmüş ceviz/fındık içi konur ama ben bütün cevizi bu tatlıda daha çok seviyorum. Siz arzu ederseniz bu şekilde de yapabilirsiniz.
Hayırlı iftarlar olsun efendim. 
MALZEMELER
HAMURU
1 paket (250 gr) yumuşak tereyağı
3 su bardağı un

1-2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta+ 1 yumurta akı
1 paket kabartma tozu
ÜZERİNE
Yumurta sarısı
Yarım ceviz parçaları
ŞERBETİ
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
Şerbet için su şekeri tencereye alalım. Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra limon suyunu ekleyelim. Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakalım.
1 paket yumuşak tereyağını ile 3 su bardağı unu birbirine yedirelim. 
Yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve kabartma tozunu ekleyip tüm malzemeleri yoğuralım. Hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirelim.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elimiz ile yuvarlayalım.
Yumurta sarısı sürelim.
Herbir yuvarlak hamurun ortasına yarım ceviz içi yerleştirelim.

Hamur yuvarlaklarını fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
180C'de 10-15 dakika pişirelim. Ardından fırının ısısnı  200C'ye getirip üzerinin kızarmasını sağlayalım. Üüzerleri kızaran kurabiyeleri fırından çıkartalım.
Sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökelim ve tatlının şerbeti çekmesi için 1 saat bekletelim.
Bir porsiyon almaz mıydınız?
Afiyet olsun. 

1 yorum:

Cafe Kanelo dedi ki...

Şekerpareye bayılırım nefis olmuş,ellerine sağlık.Sevgiler