5 Şubat 2012 Pazar

KAVALA KURABİYESİ


Bir çeşit un kurabiyesi olan kavala kurabiyesi Edirne de bademli kurabiye olarak da bilinir.
Yunanistan Kavala şehri bu kurabiyeleri kendi ismini vererek tescillemiştir.
Kavrulmuş un ve bademin bu eşsiz lezzetini  72. Porselen demlik Çay saati etkinliğine gönderiyorum.
MALZEMELER
3/4 paket tereyağ
2 çay bardağından biraz az sıvı yağ
1 çay bardağı nişasta
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya özütü 
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri kıyılmış badem
Aldığı kadar un 

Fırını 175 dereceye ayarlayalım.
Tepsimizi yağlı kağıt ile kaplayalım.
Tavaya önce bademi alalım ve kavurmaya başlayalım. Bademler hafif kavrulunca 1 su bardağı unu ekleyip beraberce kokusu çıkana dek sürekli karıştırılarak kavralım. İyice kavrulup, rengi de dönen unlu karışımı soğuması için bir kenara ayıralım. 
Soğuduktan sonra,pudra şekeri, kabartma tozu, tereyağ, sıvı yağ ve vanilya ekleyip iyice yoğuralım.Eğer hamur çok yumuşak olmuş ise un ilave edelim.
Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
Elde edilen hamurdan, ay şeklinde kalıplardan lokmalık, kesinlikle çok büyük olmayan kurabiye hamurları keselim.
Bu ay şekli kurabiyenin geleneksel şekli.
Başka kalıplar kullanmak isterseniz de dikkat edilmesi gereken tek şey kurabiyelerin küçük tek lokmalık büyüklüklerde hazırlanması.
Kurabiyelerimizi yağlı kağıt üzerine dizelim ve kurabiyeleri çok fazla kızartmadan 175-180 derecede pişirelim.
Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra pudra şekerine bulayıp servis edelim.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

Canım tarifiniz yayınlandı.Katılımınızdan dolayı tşk ederim.Desteklerinizi bekliyorum.sevgiler

neslice tarifler dedi ki...

Bir kere yedim bu kurabiyeden. Edirne'den gelmişti. Çok beğenmiştim. Artık tarifim var :) Ellerinize saglık.