11 Aralık 2012 Salı

BAŞAMEL OLAYI

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi, her ahçının ise bir başemel sos tarifi...
Aslında tamda böyle değil. Tabikiii.  Bukadar fotoğrafa havalı bir giriş yapmak istedim sadece:)
Fotoğrafların çokluğunun ise tek bir sebebi var. Konu hakkında hala bir fikir sahibi olmayan arkadaşlarımız var ve onlara bu sosun kıvamı hakkında biraz bilgi vermek istedim.
Her zaman bu kadar koyu mudur başemel sos derseniz. Kullanım yerine göre ben sosun kıvamını ayarlıyorum. Zaten resimdeki kıvamı tutturduktan sonra sütü ekleyip şöyle bir iki blender ile üzerinden geçtinizmi mis gibi akıcı bir sosunuz oluyor. Blender olmasaydı napardık bilmem. Benim elim kolum olan ev aletlerinin başını çeker kendisi:)
Neyse blender'a bu kadar iltifat yeter deyip konumuza dönelim biz. Öncelikle bu şekli ile nerelerde kullanabilirize örnek vermek istiyorum. Karnı yarığı başemel sosla yapıp üzerine kaşar rendeleyip bu nefis lezzetin tadını çıkarta biliriz mesela...
Veya patatesleri halka halka ama incecik doğradıktan sonra bir fırın kabına birinci halkanın yarısını kapatacak kadar ikinci patates halkasını yerleştirip ve bunu tüm patateslere uygulayıp sosumuzu da 1 su bardağı süt ile inceltip patateslerin üzerine dökelim. Patatesleri fırına verelim. 200 derecede yaklaşık yarım saat pişirelim. Balık yemeklerinin yanına çok yakışıyor ve ayrıca balığın ağırlığını da alıyor. En kısa zamanda fotoğraflayıp eklemeliyim bu tarifimi:)
Birde sosumuz hakkında son bir bilgi;Kadifemsi beşamel sos beyaz sosların temel taşı. Beşamelin adı Fransız Kralı XIV. Louis'in sarayında baş mabeyinci olan Marquis Béchamel'den gelir. Beyaz soslar anlamına da gelen temel soslar grubundandır. Temel beyaz sosların yanı sıra temel kahverengi soslar da vardır. Beyaz soslar, sıcak soslar ve soğuk soslar olarak ikiye ayrılırlar. Bunun yanı sıra geleneksel gruplandırma da yapılır. "Alıntıdır"
Anlayacağınız sos dünyası da bir derya deniz. İçine dalıpda çıkabilen var mıdırki?
MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Yeterince tuz, beyaz biber

bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını alaım. Ocağın altını kısıp yağın erimesini bekleyelim.
Eriyen tereyağına unu ilave edelim.
Unu rengi çok hafif değişip kokmaya başlayana dek kavuralım.
Sütü azar azar ekleyelim ve bir yandan sosu çırpmaya başlayalım.
Tüm süt eklendikten sonra sosun tuzunu ve biberini ekleyelim.
Sosu tavada iz bırakıncaya ( İyice toparlanıp tavada boşluklar oluşuncaya)kadar pişirip ocaktan alalım.

2 yorum:

*mehtap dedi ki...

benimde un ve tereyağ ölçüm aynı ama sütü 2,5 bardak kullanıyorum biraz daha sulu bir kıvam oluyor.Beşamel harika bir sos..

Unknown dedi ki...

elerine sağlık ben biraz daha yumuşakkıvamda hazırlıyorum
sevgiler