10 Ağustos 2012 Cuma

ÇİKOLATALI MUS PASTA

VİŞNELİ PANDİSPANYA & CHOCOLATE MOUSSE (ÇİKOLATALI MUS) PASTA
Evet bende bir mus yapmalıydım biliyorum geç bile kaldım. Ama bizim evde hekez herşeyi yemediği için yapacaklarımı yedirebileceğim insanların gelmesini bekliyorum malesef. Bu tarifinde gecikme nedeni sadece bu.

Hazır başlamışken de iş biraz büyüyüp pastaya dönüştü:)
Çok seçici bir aileye sahip olmak güzel olsada konu mutfak olunca yeniliğe ve değişik tadlara açık olan insanlar istiyorum çevremde. Bu bloğun dolayısıyla da benim hedef kitlem böyle insanlar.
Mesela bizim evde kremalı tavuk yapmışsanız o kelimeyi hiç zikretmeyeceksiniz. Neden mi krema kelimesi duyulursa tüm yemeği oturup tek başına yersiniz de ondan. Keza başemel sos da aynı katagoriye girer ki bu benim en sevdiğim yemek olan lazanyanın olmazsa olmazıdır.
Halimi anlatıp  içimi  döküyorum bu yazımda sizlere.
Şöyle özel soslar ile hazırlanmış yemekler, salatalar yapabilmeyi ne kadar isterdim bir bilseniz......

MALZEMELER
180 gr küçük bitter kuvertür çikolata çikolata/ ufak parçalara ayrılmış

¼ cup süt
55 gr (4 yemek kaşığı) tereyağı
1 yumurta sarısı
250 ml soğuk krema(tikveşli veya sek marka)

Benmari düzeneğini hazırlayalım.
İçine çikolata,süt,tereyağını  ekleyelim ve tüm malzemelerin erimesini sağlayalım.
Malzemeler erimeye başlayınca yumurta sarısını ilave edip karışımı ara sıra çırparalım. 
Erimiş olan çikolatalı karışımı ılıması için bir kenara ayıralım.
Ayrı bir yerde kremayı krema iyice sertleşene dek çırpalım. Çırpma telinden krema düşmüyor ise sertleşme tamamdır:) Yada çırparken kremanın üzerinde düzgün hatlı kabarmalar oluyorsa krema sertleşmiştir.
Sertleştirdiğimiz kremayı ılıyan çikolatalı karışıma ekleyelim.
Musu servis edeceğimiz kaplara paylaştıralım ve buzdolabına kaldıralım.
Bu tarif pasta yapımında da kullanılabilir. O zaman da 20 - 22 cm lik pandipanyaya yeteri olacaktır.

Kakaolu pandispanya
3(4) yumurta
3(4) tbsp şeker
4 (5) tbsp un
1/2 cup süt
2+1/2 yemek kaşığı kakao
1/4 tsp vanilya özütü
1 paket kabartma tozu
Keki ıslatmak için 3 yemek kaşığı vişne suyu

Önce fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtma başlayalım.
22/23 lik kelepçeli kalıbımızı yağlı kağıt ile kaplayalım. Üzerine yağ sürüp un serpelim ve bir kenara ayıralım. 
Yumurta aklarını  sarılarından ayıralım.
Önce yumurtayı şeker ile çırpalım.
Sırası ile süt, vanilya özütü,un ve kabartma rozunu ekleyip karıştıralım.
Hamuru kalıba döküp 20 dakika pişirelim.
Pandipanya ılıyınca keleğçeyi çıkartıp vişne suyu ile ıslayalım.elepçeyi tekrar yerleştirelim.
Mousseyi pandispanyanın üzerine yayalım ve cheescake de olduğu gibi kalıbı iki elimizle sağa sola sallayarak düzgün bir şekilde yayılmasını sağlayalım.

Kalıbı buzdolabına kaldırıp mümkünse bir iki gece dinlendirip üzerine kakao serpip servie edelim.
Mousse pastalar en güzel bir kaç gece dinlendikten sonra oturuyor çünkü...
Afiyet olsun.

4 yorum:

pasta köşesi dedi ki...

ellerine sağlık canım ziyanı yok hepsini afiyetle yiyebilirim ben çünkü :))))harika görünüyor..

Nurşen Aksoy dedi ki...

Bende yaptıklarımın içindekileri detay vermiyorum,ev halkına..bazende misafirlere...insanın hevesi kaçıyor..yaptığın lezzeti tadıyla pişirirsen güzel..neyse böyle idare ediyoruz..pastana bayıldım..boşver ben yerim..nefis görünüyor..herşey tadında..ellerine sağlık.

tarifküpü dedi ki...

Güzel dileklerin için teşekkür ederim cnm. İnanamadım ama düz ev ahalisi bu pastaya bayıldı. ama sizlere verecek bir dilim her zaman var bende:)

FATMA ÇELİK dedi ki...

Nefis görünüyor.Blogunuzu çok begendim başarılar diliyorum sanada.Resimler çok güzel