5 Ağustos 2012 Pazar

ŞERBETLİ HAŞHAŞLI KEK/HAŞHAŞLI REVANİ

Daha önce yapıp denediğim ve çok da beğendiğim bir tarif daha. Ara sıra arkadaşlar ile gittiğimiz köftecimizin yemek sonrası ikram tatlısı olması nedeniyle uzun zamandır evde yapmamıştım. Ama malum ramazan ayındayız ve sanayideki bir köftecide iftara gitmiyoruz. doğal olarak eksikliğini hissedip özlemeye başladık tabi.
Cumartesi iftara davetli olnca fırsatı değerlendirip hem ev yapımı bir tatlı götürmüş oldum ev sahibine hemde ben özlemimi giderdim.
Çoğunuz biliyorsunuzdur bu tatlıyı ama ben bloğumun böye bir tatlıdan mahrum kalmaması için (ayrıca daha önceki postlarda da bahsetmiştim. Bloğum benim tarif defterim.) ekliyorum.
son olarak tarif en büyük boy dikdörtgen borcam ölçüsüne göre. Ben bu sefer hem eve hem iftara fiderken yanımda götüreceğim için resimdeki oval borcama ve onun bir boy büyüğüne iki adet yaptım. 
Deneyeceklere afiyet olsun. Hayırlı iftarlar.
Ölçü tablosu için tık.
MALZEMELER
4 tane yumurta
1 cup toz şeker
1 cup süt
1/3 cup kanola/ayçiçek yağı
1 cup irmik
1 cup haşhaş
1/4 tsp vanilya extrat
1 paket kabartma tozu
3 cup un
Şerbeti için;
1 +1/2 cup toz şeker
2 +1/2 cup su
1/2  cup limon suyu
Üzeri için;
1 paket krem şanti
1 cup süt
Damla çikolata
Ölçü tablosu için tık tık.
Şurubu için;
Bir tencerenin içine suyu ve şekeri alalım. Su kaynayıp şeker eriyince limon suyunu şerbete sıkalım. 2 dakika daha kaynatıp soğuması için bir kenara ayıralım.Kek için;
Fırını 175 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Derin bir kaseye yumurtaları kırıp çıpmaya başlayalım . Köpürene kadar mikserle 5 dakika kadar çırpıp şekeri ilave edelim.
Sırasıyla, bitkisel yağ ve sütü ekleyelim.
Haşhaş ve vanilyayı da ekleyip tüm malzeme özleşene dek karıştıralım.
Kabartma tozu ile unu karışıma ekleyip karıştıralım.
Dikdörtgen büyük bir borcamı yağlayıp yağlı kağıt ile kaplayalım.
Kek hamurunu döküp fırına verelim.
Kekin üzeri kızardıktan sonra kürdan testinden geçirip kalıbı dışarıya çıkartalım. 
Kek tamamen soğuyunca şurubu sıcak olarak kekin üzerine döküp çekmesini sağlayalım.
Krem şantiyi süt ile mikserde çırpıp buzdolabına kaldıralım.
Kek şurubu çekince üzerine kremşantiyi serelim ve keki buzdolabına kaldıralım.
Damla çikolata ile süsleyip servis edelim.
Afiyet olsun.

3 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Revaninin her modelini yağtım ama haşahaşlısını denemedim..sırada o var..çok lezziz oluyormuş..sizinki süper duruyor.ellerinize sağlık..sevgiler..

muhabbetsofrasi dedi ki...

kaç kere karşıma çıktı
bir türlü yapmak fırsat olmadı

Bayrama yaparım inşaAllah

eline sağlık canım

fatma dedi ki...

bu tatlının metini çok duydum fakat bi yapmak nasip olmadı en kısa zamanda deniycem elinize sağlık