Cheesecake denemelerim devam ediyor.
Mascarpone peyniri ile yapılabildiğini öğrendiğimde bu tarifide sıraya koymuştum tabiki. Ben kendimce değişiklikler yapıp bol limonlu dolayısı ile biraz fazla ekşili bir kek yaptım. Limon oranı azaltılıp uygulanabilir elbette.
Ben sadece yaz günlerine özel olarak limon tadını arttırdmak istedim..
Ekşi limon tadı gayet uyumlu oldu. Bence fazla da gelmedi. Ekşiyi sevenlere duyrulur.
Tabanına gelecek olur isek rondonun tam randımanlı çalışamamasından dolayı(Küçük ama çok önemli bir parçası olan bıçağın oturduğu yuva yerinden çıktı) kurabiyelerim pek un ufak olamadılar. Görseli dışında bir şeyi etkilemedi gerçi ama daha güzel fotoğraflar olabilseydi keşke.
Hadi şimdi tarife geçelim;
TABAN İÇİN;
200 gr ev yapımı kurabiye(dolgulu kurabiye olmayacak)
1oo gr erimiş tereyağı
120 gr toz badem
2 tbsp şeker
18 cm lik kelepçeli kalıbın tabanını yağlı kağıt ile kaplayalım.
Çevresini yağlı kağıt ile kaplayalım.
Tüm malzemeleri rondoda çekelim.
Ele yapışan bir hamur elde edince taban harcını kelepçeli kalıba elimiz ile bastıralım. Kalıbın yanlarını da taban hamuru ile kaplayıp kelepçeli kalıbı buzdolabına kaldıralım.
LİMONLU DOLGU İÇİN;
250g labne peyniri(süzülmüş ağırlık)
250g mascarpone
1 limon kabuğu rendesi
1 tbsp limon suyu
1/2 Tsp vanilya özütü
4 yumurta (beyazı ve sarısı ayrılmış)
100g pudra şekeri
Lor peyniri,mascarpone, vanilya özütü ve yumurta sarısını mikserde çırpalım.
Yumurta aklarını da yumuşak tepler oluncaya kadar mikser ile çırpalım.
Yumurta aklarını peynirli karışıma ekleyelim.
Taban hamurunun üzerine peynir dolgusunu döküp oluşan kabarcıkları hafifçe kalıbı sallayarak yok edelim. Eğer hala kabarcık kaldı ise bir toplu iğne yardımı ile onları da patlatalım.
Kelepçeli kalıbı kendinden daha büyük fırın tepsisine oturtup sıcak su ile tepsiyi yarıya kadar dolduralım.
Cheescake’i fırına verip 40-45 dakika boyunca pişirelim.
Pişen cheescake’i fırından çıkartmadan fırının ağzını açalım ve kekin kendi kendine soğumasını sağlayalım. Cheesecake oda ısısına gelince dolaba kaldırıp 24 saat dinlendirip ertesi gün servis edelim.
Afiyet olsun.
Mascarpone peyniri ile yapılabildiğini öğrendiğimde bu tarifide sıraya koymuştum tabiki. Ben kendimce değişiklikler yapıp bol limonlu dolayısı ile biraz fazla ekşili bir kek yaptım. Limon oranı azaltılıp uygulanabilir elbette.
Ben sadece yaz günlerine özel olarak limon tadını arttırdmak istedim..
Ekşi limon tadı gayet uyumlu oldu. Bence fazla da gelmedi. Ekşiyi sevenlere duyrulur.
Tabanına gelecek olur isek rondonun tam randımanlı çalışamamasından dolayı(Küçük ama çok önemli bir parçası olan bıçağın oturduğu yuva yerinden çıktı) kurabiyelerim pek un ufak olamadılar. Görseli dışında bir şeyi etkilemedi gerçi ama daha güzel fotoğraflar olabilseydi keşke.
Hadi şimdi tarife geçelim;
TABAN İÇİN;
200 gr ev yapımı kurabiye(dolgulu kurabiye olmayacak)
1oo gr erimiş tereyağı
120 gr toz badem
2 tbsp şeker
18 cm lik kelepçeli kalıbın tabanını yağlı kağıt ile kaplayalım.
Çevresini yağlı kağıt ile kaplayalım.
Tüm malzemeleri rondoda çekelim.
Ele yapışan bir hamur elde edince taban harcını kelepçeli kalıba elimiz ile bastıralım. Kalıbın yanlarını da taban hamuru ile kaplayıp kelepçeli kalıbı buzdolabına kaldıralım.
LİMONLU DOLGU İÇİN;
250g labne peyniri(süzülmüş ağırlık)
250g mascarpone
1 limon kabuğu rendesi
1 tbsp limon suyu
1/2 Tsp vanilya özütü
4 yumurta (beyazı ve sarısı ayrılmış)
100g pudra şekeri
Lor peyniri,mascarpone, vanilya özütü ve yumurta sarısını mikserde çırpalım.
Yumurta aklarını da yumuşak tepler oluncaya kadar mikser ile çırpalım.
Yumurta aklarını peynirli karışıma ekleyelim.
Taban hamurunun üzerine peynir dolgusunu döküp oluşan kabarcıkları hafifçe kalıbı sallayarak yok edelim. Eğer hala kabarcık kaldı ise bir toplu iğne yardımı ile onları da patlatalım.
Kelepçeli kalıbı kendinden daha büyük fırın tepsisine oturtup sıcak su ile tepsiyi yarıya kadar dolduralım.
Cheescake’i fırına verip 40-45 dakika boyunca pişirelim.
Pişen cheescake’i fırından çıkartmadan fırının ağzını açalım ve kekin kendi kendine soğumasını sağlayalım. Cheesecake oda ısısına gelince dolaba kaldırıp 24 saat dinlendirip ertesi gün servis edelim.
Afiyet olsun.
1 yorum:
ellerine sağlık,çok güzel olmuş..bende hafif ekşi seviyorum cheesecakede..mascarponeyle hiç denemedim..merak ettim..bende bir deneme yapayım..sevgiler..
Yorum Gönder