8 Haziran 2012 Cuma

LİMONLU CHEESECAKE


İlk deneyen ben değilim bu minik cheesecakeleri. Sevgili cenk'de görmüştüm çok uzun zaman önce. Oyalayıcı diye deneyememişdim uzun süre. 
"No bake" bir cheesecake deneyeceğime ve sizlerle paylaşacağıma söz vermemin üzerinden bayağı zaman geçti. Yalan söyleyemeyeceğim. Bir kere de yapıp afiyetle yedik üstelik. Ama fotoğraflayamamış olduğum için hiç bahsetmedim bile şimdiye kadar. Şimdi hem deneyip hemde fotoğraflayıp beğeninize sunuyorum cheesecake'imi.
Tarif sevgili cenkden alındı. Taban ve mini cheesecake fikri şu tarifde alındı. No bake olarak denenen üst peynirli katmanı ise bu tarifden.
Güzel bir hafta sonu dileklerimle.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Ölçü tablosu için tık.
MALZEMLER

HAMURU İÇİN:
100 gram kurabiye
55 gram toz badem
1 çorba kaşığı şeker
50 gram tereyağı, eritilmiş
CHEESECAKE İÇİN:
400 gram süzülmüş labne peynir 
1 su bardağı şeker
1/4 tsp vanilya özütü
2 yumurta
1/2 cup krema
1/4 cuplimon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Franbuaz sos.


12 li muffin kalıbına muffin kağıt kapları dizelim.
Kurabiyeleri rondodan geçip toz badem, şeker ve eritilmiş tereyağı ile karıştıralım.
Her bir muffin için dolu bir çorba kaşığı olacak şekilde taban malzemesini paylaştıralım. Bir çay kaşığı yardımı ile kurabiye kırıntılarını bastıralım. Kalıbı tereyağını tekrar donması için buzdolabına kaldıralım. 
Orta boy bir tencerede kremayı kaynama noktasına getirip altını kapatıalım.
Limon kabuklarını kremaya ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatıp kenara ayıralım. 

Benmari düzeneğini hazırlayalım.
Bunun için elimizde var ise benmari kabı yok ise birbirinin içine girecek ama tamamen oturmayacak iki tencereyi alalım. Büyük olana 2 parmak kadar sıcak su koyup ikinci tencereyi birinci tencerenin üzerine oturtalım. Suyumuz kaynayınca ocağın altını kısalım. Oturtulan kabın tabanının suya değmemesine özen gösterelim.
Benmari tenceresine yumurta ve şekeri  alıp 20 dakika tel çırpıcı ile yumurtanın rengi hafif beyazlaşıp koyu bir kıvama gelene kadar hiç durmadan çırpalım. 
Limon kabuğuyla demlediğimiz kremayı ekleyelim. Çırpmaya devam ederek sırası ile limon suyu, vanilya özütü ve mısır nişastası ekleyip 5-10 dakika daha çırpalım.
Tüm malzemeleri büyükçe bir tencereye aktaralım ve üzerine labne peynirini ekleyelim. Ocağın altını açıp orta ateşte tüm malzemeleri tel çırpıçı ile çırpalım. Karışım koyulaşıp çırpma telinin izleri çırpma esnasında harcın yüzeyinden kaybolmamaya başladığında yani muhallebi kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatıp buzdolabından çıkarttığımız bizsküvi tabanlarının üzerine pay edelim.
Cheesecakelerin tepelerini düzleyelim.
Üzerine franbuaz sosdan bir iki damla damlatıp kürdan ile şekil verelim. 
Oda sıcaklığına gelen cheesecakelerin üzerini aliminyum folyo ile saralım. 
Cheesecakeleri kalıpla birlikte buzdolabında en az 16 saat soğumaya bırakalım.
Cheesecake'imiz buzdolabında 3 gün boyunca taze kalabilir.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Mary Bergfeld dedi ki...

These really sound delicious. I am a new reader of your blog and I have just spent some extra time browsing through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

sibelyalcincom dedi ki...

En kısa zamanda denemek lazım ellerinize sağlık:)