4 Haziran 2012 Pazartesi

ÇAVDARLI SÜTLÜ ÇİÇEK EKMEK

Bir ekşi maya sevdası sardı ki bizim evi sormayın. Başka ekmek almak gerektiğinde babam aynı tada yakın diye yakınımızdaki fırından özel üretim ekmek alıyor. Ev ekmeği tadında yalnız fiyatı üç katı kadar. Gramajının  500 gr olması içi biraz rahatlatıyor gerçi.
Ülkemde ekmeğin bu kadar çok tüketilmesine rağmen ekmek konusunda yeterince kaynak bulamamak beni çok şaşırtıyor ve üzüyor. Tariflerim için çoğunlukla yabancı sitelerden yararlanıyorum. Bir TARTİNE BAKEREY imiz neden yok ki?
Dileğim bir gün gerçek olur mu?
Neyse biz konumuza dönelim.
Bu günkü ekmeğimiz için vereceğim ilk ipucu:
Bir gün bütün bu püf nolktaları bir postta toplamalıyım.(kendime not.)
Fırını ısıtmaya başladığımızda fırının içine yanmayacak bir tava yerleştireceğiz. Fırın ısınırken oda ısınacak. Ekmeği fırına atma vakti gelince tabiki kalın bir havlusu ile tavayı tutarak çıkartıp yüzümüzü koruyarak tavanın içine sıcak su dökeceğiz. Böylece convensiyonel fırınlarda olup da bizim ev tipi fırınlarımızda olmayan fırın içi nemlenmeyi sağlayacağız.
Her geçen gün yeni bir şeyler öğrenmek ve bunu sizlerle paylaşmak beni çok mutlu ediyor. İşallah birilerine yardımcı oluyorumdur.
Şimdi gelelim tarife,
Ölçü tablosu için tık.
MALZEMELER ÖN MAYA İÇİN
1 cup BEETLE JUİCE (benim ekşi mayamın adı da kondu böylece)
2 cup süt
1 cup tam buğday unu(Organik)
Bu un hakkında da kısa bir açıklama yapayım size. bulunduğum ilin yakın ilçelerinden birinin köyünden alındı ve geçen hafta ilk kez denenip testi geçti. Öyle piyasadaki tam buğday unu gibi değil. Daha doğrusu benim tam buğday unu diye bildiğim şey bu unun yanında vasat kaldı diyebilirim. Tavsiyem böyle ulaşabildiğiniz yakın köyler bulup ununuzu köylüden almanız. Köylüm kazansın büyük marketler kazanacağına. Değil mi?
Neyse lafı uzatmadan tarifi vereyim.
Tüm malzemeleri büyükçe bir cam kavanozda karıştıralım ve 20 dakika üzerini sararak (Evler hala tam olarak ısınmadı çünkü) mayalanmaya bırakalım.
EKMEK İÇİN
4 cup çavdar unu
2 cup tam buğday unu
1.5 cup ılık süt
Tuz
ÜZERİNE
1 adet yumurta sarısı
Susam,keten tokumu, haşhaş.


Büyükçe bir hamur teknesine unları alıp karıştıralım.
Sütün içine tuzu ekleyip erimesini sağlayalım. Arzu edilir ise bir fiske de şeker katılabilir.
Unun ortasını havuz şeklinde açıp maya ve sütü ekleyelim.
En dıştan içe doğru hareketler ile yoğurarak hamuru toparlayalım.
Hamur toparlandıktan sonra tezgah üzerine alıp yaklaşık 10 dakika (ev ısısı yüksek ise daha az) yoğuralım. Hamur teknesinin zeminine un serpip üzerini streçleyip ılık-sıcak bir köşede hamuru mayalanması için bekletelim.
Hamuru 3 saat mayaladıktan sonra tekrar 5 dakika gazını çıkartacak kadar yoğuralım.
Hamuru üç eşit parçaya ayıralım.
Her hamuru da yedi eşit parçaya bölüp yuvarlak şekil verelim.
Yuvarlak fırın tepsisi yada borcamın zeminini yağlı kağıt ile kaplayıp hamur yuvarlaklarını çiçek şeklinde yerleştirelim.
Tepsilerin üzerini örtüp 1 saat  el mayası için ılık bir köşeye alalım.
Mayalandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, haşhaş,keten tohumu serpelim.
Fırını 200 dereceye ayarlayalım ve içine yanmayacak bir tava yerleştirelim.
Ocakta suyu ısıtmaya başlayalım.
Mayalanan ekmeği fırına alalım.
Sıcak suyu tavaya döküp fırının kapağını kapatalım. ekmekleri 30 dakika pişirelim.
Fırından çıkan ekmeklerimizi soğuması için bir kenara alalım.
Bir püf noktası daha en az 2 saat sonra ekmeklerimizi dilimleyelim.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: