22 Nisan 2012 Pazar

TAM TAHILLI EKMEK

Ekmek dosyasınının ikinci ekmeğini yapıyorum bu gün. Bundan sonra eğer başarabilir isem bolca ekmek göreceksiniz bu blogda.
Nereden çıktı şimdi bu ekmek merakı derseniz aslında hep vardı, ama talep yokdu. İki gün önce babamın izlediği bir tv programından sonra ailece karar verdik kendi ekmeğimizi kendimiz yapmaya.
Buğday ununun içinden yararlı olan %97 lik kısmının alındığını ve bizlere ekmek diye tamamen doyuruculukdan uzak yedikçe daha çok açlık hissetmemize neden olan ekmeklerin yedirildiğini öğrenmek  bizi hem üzdü hem de kaygılandırdı. Ayrıca ağrımıza da gitti kanunlarla bile sağlığımızın korunmuyor oluşu. Yani bu durum tamamen yasalmış.
Kepek/çavdar türü kara ekmekler de ise durum çok daha vahim. Çünkü onlarda da boyar madde bulunuyormuş.
Eğer sizde sağlığınızı bilinmeze emanet etmek istemiyorsanız benim gibi gelin beraber yapalım ekmeklerimizi.

Ekmek demek maya demek olduğuna göre bunun doğalını çoğunuz dıymuşsunuzdur EKŞİ MAYA.
Benim  zaten yakınlarda cenk'in yaptığı ekşi mayaya gözüm takılıyordu da cesaret edemiyordum.
Şimdi bu kararı aldıktan sonra başlıyorum  ekşi maya yapımına. Sizlerle de paylaşacağım elbet. Bilgi kısmı tabiki cenkden olacak. Ben sadece deneyimlerimi gözlemlerimi paylaşacağım sizlerle. Bu yolda cenkin tarifini deneyip yayınlayan sevgili mutfak sırları da bana rehber olacak. Onun tarifi deneyip tutturması beni heyecanlandırdı ve bende sonunda malzemeleri tamamlayıp hazırlıklara başlayabildim. Ekmeğini de deneyeceğim elbette. Ama önce mayamızı yapmamız lazım. Ve sonunda eğer olurda bir nebze kendimi ekmek konusunda geliştirebilirsem cenk'in o ballandıra ballandıra anlattığı ekmeği yapacağım. Bunun içinde ön şart kapaklı bir döküm demir tencere satın alınacak.
Yol uzun ama ödül büyük.
Denemeye değer mi?
Elbette.
Yaparmıyım?
Sorulurmu?
..............
Eee tamam bu kadar kendime verdiğim gaz. Şimdilik oyalanmak için  bu tarife başlayalım artık. Gelecek hayallerim bana kalsın biraz da.....


Öncelikle hamurumuzu geceden yoğuracağız. Buzdolabında yani soğukta uzun sürede mayalanmasını sağlayacağız.
Benim için ilginç bir deneyim olacak. Bir önceki ekmek deneyişim gayet başarılıydı. Bununda başarılı geçmesi için motive olmaya çalışıyorum.
Ve gece dokuz suları kolları sıvayıp sıtartı veriyorum. Hamuru sabah dokuzda buzdolabından çıkarıp sıcak bir yerde üzerini sarıp sarmalayıp ısınması için 45 dakika bekleteceğim. Hamurum yavaş mayalandığı için hem lezzetli olacak hemde çok fazla yoğurma işi olmayacak. Bir taşla iki kuş. 
Tarife gelince; Uzun göründüğüne bakmayın. Sabırla okuyun. Yazının uzunluğu anlatımın ayrıntılarından dolayı. Gözünüz korkmasın. Yapımı gayet kolay ve zahmetsiz.
Dokusunu daha rahat görebilmeniz için...
Gördüğünüz gibi dokusu gayet güzel ve hazır fırıncı kıvamında. Zaten babam da ilk başta fırından alınmış ekmek zannetti:)

Hiç mi sorun yaşamadın derseniz? Yaşadığım tek aksilik üzerine eklediğim tahıllar pişince döküldüler. Bu sorunu çözmek için tekrar bazı araştırmalar yapacağım. Çözünce ekleyip paylaşacağım sizlerle.
MALZEMELER(İki adet ekmek için)
20 gram tam buğday unu
75 gram çavdar unu
150 gram ekmeklik un
50 gram kepekli un
50 gr yulaf unu
5 gram kuru maya
10 gram tuz
2 çorba kaşığı çiçekyağı
325 gram ılık su
Ayrıca süslemek ve içine eklemek için karışım tahıl;
200 gr;çekirdek içi+keten tohumu+susam tohumu+haşhaş tohumu+yulaf ezmesi+ biberiye karışımı
Öncelikle unları karıştırıp eleyelim.
Un karışımı ve kuru mayayı tahta kaşıkla iyice karıştıralım.
Ilık suyu önce 300 gram ekleyip yoğuralım. Hamur farklı unların karışımı olmasından dolayı sert olur ise kalan suyu yavaşça ekleyelim. Yaklaşık 8-10 dakika yoğuralım. Tuz ve sıvıyağı da ekledikten sonra 3 dakika daha yoğuralım. Karışım tahıllarımızdan biraz ekleyip 3 dakika daha yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamuru mayalanacağı kabın dibine un serpip  yerleştirelim. Üzerine pamuklu bez örtelim. Kabın kapağını örtüp buzdolabına kaldıralım. 12 saat dolapta bekletelim.
Sabah buzdolabından çıkarıp kalorifer peteği gibi sıcak bir yere üzerini sofrabezi ile sarıp koyalım. 45 dakika hamurun oda sıcaklığına gelmesini bekleyelim.
Süre sonunda tezgaha un eleyerek serpelim. Hamuru ikiye bölelim. Elimizle yuvarlak şekil verelim. Hamuru unun üzerine alalım.  Hamurun üzerine de süzgeçle un serpelim. Üzerine pamuklu bir bez örtüp 15 dakika dinlendirelim.
Bu süre sonunda hamuru pişirceğimiz tepsiye yağlı kağıt serelim. Yağlı kağıdı da unlayalım.
Bezeleri yumruklayarak açıp hamurun gazını çıkartalım.
Unlu tezgahta unlanmasını sağlayarak yuvarlayalım.

Spatula yardımı ile her iki hamuru da tepsiye alalım ve tekrar üzerlerini pamuklu bezle örtelim. Sıcak bir yerde 1 saat bekletelim.


Fırını 230 derecede ısıtalım.
Hamurlarımızın üzerini ıslatılmış maket bıçağıyla bir hamlede keselim. Ekmeklerin üzerine tahıl karışımında serpelim.
Ekmeklerimizi fırına atmadan önce 10-15 kez yan duvarlara su püskürtelim. Ekmeği 15 dakika 230 derecede pişirelim. Ardından fırının ısısını 180 dereceye düşürelim. 25 dakika da bu şekilde pişirelim.
Fırından çıkan ekmeklerin altlarının nemlenmemesi için ekmekleri pamuklu beze saralım, tel ızgaranın üzerinde soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra dilimleyelim.

Bundan sonra ekmeğinizle ne yapacağınız size kalmış.
Afiyet olsun.

4 yorum:

muhabbetsofrasi dedi ki...

neler yediriyorlar bize Allah bilir

ev yapımı gibi varmı

eline sağlık canım

Adsız dedi ki...

merhaba.fotoda cekirdek var sanki,ama tarifde goremedim.yokmu?

Adsız dedi ki...

fotoda cekirdek gordum,ama tarifde yok.foto tarife ait degilmi?

tarifküpü dedi ki...

Canım içinde yok çekirdek. Ben üzerine çekirdek,keten tohumu, yulaf ezmesini çok yakıştırıyorum. Bu nedenle sermiştim.