7 Nisan 2012 Cumartesi

NOKUL

Çok özlemişim. Bir oturuşta üç tanesini yedikten sonra fotoğraflayabildim sizler için. Ardında bir çay ve bir nokuldaha ve şimdi masada oturup tarifimi yazabiliyorum nihayet.
Nokul Samsunun yöresel bir tatlısı. Bayramlarda Su böreği ve Sarmaya eşlik eder. Bunun dışında özel günlerinde baştacıdır. Şimdilerde hazırını satın almak daha kolay gelsede el açmasını bulunca kaçırmamak gerekir bence. Yapımı kolay, şerbetsiz bir tatlı. Çayın yanına çok yakışır. Meyveli olması nedeniylede çok ağır bir tatlı değildir.Çıtır çıtır, içi ıslak yumuşacık üzüm dolgulu tatlımızın tadına bakmak ister misiniz?






İÇİNDEKİLER
HAMUR İÇİN;
1 cup bardağı dövülmüş ceviz

1 cup sıvı yağ
1 cup ılık süt
1 cup ılık su
1/4 tsp silme tuz
2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek)
1 paket yaş maya
Alabildiği kadar un


İÇİNE;
Tahin
Karanfil tozu,tarçın
1 su bardağı kuru sarı üzüm

1 su bardağı iri parçalar halinde dövülmüş ceviz
1 çay bardağı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ



Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu, sütü, yarım çay bardağı yağı, 1 çay bardağı şekeri, 1 yumurtayı, 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana kadar yoğuralım. Hamurun üzerine bolca un sepeleyip temiz bir bez örttükten sonra mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım.(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi)


Diğer tarafta derin bir kaba tarçın, karanfil tozu ceviz, üzüm ve şeker koyup güzelce harmanlayalım.


Hamurun mayası geldikten sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım. Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ki hamur oklavaya yapışmasın. Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım.
Bir kasede yağ ile tarçını karıştırıp  yufkaların üzerine bolca sürelim. 
Harmanlanmış iç malzemeyi, yağlanmış yufkanın üzerine yine bolca serpeleyelim. (Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım)
Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım.
Ruloyu bıçakla 4-5 cm. uzunluğunda keselim.
Yağlanmış tepsiye aralıksız olarak yanyana sıralayalım.
Diğer bezelerlede aynı işlemleri yaptıktan sonra tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kızgın fırına verelim.
Fırının ısısına göre 35-40 dakika sonra nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine konup sarılır ise daha güzel ve yumuşak olur.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Samsunluyum ama hic duymadim
ama görüntü sahane :-)

ellerine saglik canim...

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

MMM ELLERİNE SAĞLIK ÇAYIMIN YANINA ALDIM:))