8 Mart 2012 Perşembe

ZENCEFİLLİ KURABİYEM

Zencefilli kurabiye ile ilk tanışmam sevgili cenk’in cheesecake taban olarak bu kurabiyeleri kullandığını öğrendiğim zamana denk geldi.



Önce tadını merak ettim.Yapıp mis gibi kokan neskahve eşliğinde tükettik ailecek. Geçer not alıp sevilince işyerinde arkadaşlara yapıp götürdüm. Oradan da tam not alınca cheescake tarifinde kullanıldım elbette.
Fark ettim ki (ne yazık ki) bu güzel sağlıklı kış günlerinin dostu kurabiyelerime bloğumda yer vermemişim.
İşte bu günkü yazımın nedeni unutulan kurabiyelerim.
Bu arada kurabiye hakkında birkaç ipucu.
  Eğer olur da siz tamamını tüketemeden bayatlamaya yüz tutar ise artanları buzdolabının derin dondurucusunda saklayıp cheesecake tabanı olarak kullanabilirsiniz.
  Hamur halinde pişirmeden derin dondurucuda 15 gün kadar saklayıp tekrar sevdiklerinize taze kurabiyeler yapabilirsiniz.
  Kahve eşliğinde ikram edebilirsiniz. Bence çok yakışıyor. 
  Tadı ise hafifçe genzinizi yakan acımtrak bir tat.       
  Ayrıca biraz da sert bir dokusu oluyor, eğer seveniniz var ise kahveye banın derim ben.  Çok uzun süre dayanabildiği için teneke kutularda veya cam kavanozda ama asla plastik değil!... saklayabilirsiniz.

Sizi bilmem ama ben şu filmlerde gördüğüm kurabiye kavanozlarına hep imrenmişimdir. Hani şu renk renk kutulardan evin hanımı açıp açıp çocuklara dağıtırya.... Çocukken hep böyle kurabiye dolu kavanozları hayel ederdim. Şimdide hayalimi gerçekleştirmek adına sık sık böyle kutabiyeler yapıyorum. Yani kutuları doldurmak bahane kurabiye fikri şahane.....
Haydi kavanozları doldurmak için hepbirlikde mutfağa girelim mi?
Haa bu arada!!!!!!!!
8 Mart dünya kadınlar gününü de unutmadım.
Bu kurabiyeleri tüm kadınlara gönderiyorum.
Afiyet olsun şimdiden.
MALZEMELER
1 yumurta
1/2 cup esmer şeker
125 gr tereyağı

1/3 cup pekmez
2 tbsp süt
2 tsp zencefil
1 tsp tarçın
1 tbsp karanfil
¼ tsp tuz
1 tsp kabartma tozu
3 cup tam buğday unu

 
Esmer şeker ve tereyağını mikser ile çırpmaya başlayalım. Bu şekilde hamurumuz hem güzelce karışacak hemde çok daha fazla un kaldıracak. Böylece kurabiyelerimiz çok aşırı yağlı olmayacak.


Yumurta, süt ve pekmezi ilave edip bir yandan çırpmaya devam edelim.


Toz malzemeleri; zencefil,karanfil, tarçın, tuz, kabartma tozu, ve unun yarısını karıştırıp eleyelim.


Toz karışımı bir önceki sıvı karışımımıza kaşık kaşık ekleyip bir yandan yoğurmaya başlayalım.


Kalan unun yarısını ise hamurun kıvamı tutana dek azar azar olmak sureti ile ekleyip yoğuralım. (Hamurumuz hafif ele yapışan bir kıvamda olmalı. ) çok fazla un eklemeye dikkat edelim çünkü hamurumuz buzdolabında beklerken toparlayacak.


Hamuru streç folyoya saralım ve buzdolabında yarım saat dinlendirelim.


Fırını 175 dereceye ayarlayıp fanlı olarak çalıştırmaya başlayalım.


Buzdolabından çıkan hamurumuzu merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açıp kurabiye kalıpları ile kesip yağlı kâğıt serili tepsiye aralıklı olarak dizelim. Veya istenir ise ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar kopartılıp ellle yuvarlayıp üzerine bastırarak da şekil verilebilir.


Kurabiyeleri 12 dakika üzeri hafif kızarana dek pişirelim. Kurabiyelerimiz fırından çıktığında biraz yumuşak olacaklar. Merak etmeyin soğudukça sertleşecek.



Eğer arzu edilir ise tarçınlı krem dolgu ile iki kurabiye birleştirilip hoş bir sunum olabilir diye düşündüğüm için bunun tarifinide ekliyorum. Belki denemek istersiniz:)

TARÇIN KREM DOLGU
200 gr krem peynir, yumuşatılmış
1 cup pudra şekeri
1 tsp vanilya ekstresi
1 tsp tarçın

Krem peynir ve şekeri mikser ile çırpalım. Kabın kenarlarına toplanan peyniri spatula ile toplayıp tekrar çırpalım. Bu işlemi toplamda üç kez tekrarlayalım. Ardından vanilya ve tarçını ekleyip kremayı homojen hale getirip kurabiyelere sürelim.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Cok güzel olmus canim...
ellerine saglik
:-)))