24 Mart 2012 Cumartesi

KREMKARAMEL KEK


İnternette karamel yapımını araştırırken tesadüf eseri rastladım bu keke.
Beni önce görüntüsü cezbetti tabii. Ama krem karameli pek sevmediğimden kek formunu tahmin edemediğimden yapmaya cesaret edememiştim.
Daha sonra yorumları ve bir dönem anladığım kadarıyla moda olduğu için bayağı bir denenmiş bu keki yapmaya karar verdim.
İnternette bolca tarif var hemen hemen hepside aynı tarifi paylaşıyor blogların. Bu nedenle bir blog ismi vermenin bir manası yok bence.
Bu arada bir tarif varki linkini vermeden geçemeyeceğim. Bu kremkaramel kek için önce kalıbını bulmam gerektiğinden yapmadan önce sizler de görün istedim. Belki bana kalıpları nereden bulabileceğimi söyleyen bir çıkar. Belli mi olur.
Şimdi:
Bu kek için olmazsa olmazları var. Farklı sitelerden toparladıklarım;
Kekle kelepçeli kalıp olmayacak ve kalıp yağlanmayacak. Bunun dışında benim elimdeki ölçüler 26*18 cm.lik kek kalıbı için yeterli. Siz kendi kalıbınıza göre uyarlamak istiyor iseniz kek miktarında değilde krem karamel miktarında oynamalar yapabilirsiniz. Bu kalıp için 700 ml.lik krem karamel yeterli. Kalıbınız daha büyük ise miktarı artırmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca tarifimi MARİFETANE nin düzenlediği çay kahve bahane etkinliğine gönderiyorum. Kolay gelsin.
MALZEMELER
1/2 cup yakmak için şeker
KREMKARAMEL İÇİN(700 ml.)

1/2 lt.  tadlandırılmış süt(Tarif için TIK TIK)
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
1/4 tsp vanilya extresi
limon kabuğu rendesi
KEKİ İÇİN
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
limon kabuğu rendesi



Yarım su bardağı şeker çelik bit tavaya alıp susuz olarak yakalım. Yakıtığımız şekeri 26*18 cmlik kek kalıbımızın tabanına yayalım.
Krem karamelmalzemeleri süte ekleyip çırpalım. Bu karışımı pişirmeden  kek kalıbına, yaktığımız şekerin üzerine dökelim.

Fırını 170 derecede çalıştırıp ısıtalım.
Yumurta ve şeker iyice çırpalım.
Vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip çırpalım. Ardından sırası ile süt ve sıvı yağ ilave ederek çırpmaya devam edelim. En son birlikte elediğimiz un, kabartma tozu, kakaoyu eklenip tekrar çırpalım. 
Kek hamurunu krem karamelin üzerine dökelim. Kalıbı sıcak su dolu başka bir kaba oturtalım. 
Kek kalıbını fırına verelim. Kekimizi 1 saat pişirelim. Kürdan testinden geçiripkeki fırından çıkartalım.
Pişen keki tel ızgara üzerinde kalıp içinde iken soğumaya alalım. Soğuyan kekin üzerini streç folyo ile sarıp bir gece buzdolabında bekletelim.
Ertesi gün sıcak su dolu bir tepsiye oturtup kalıbın altındaki şekerin ısınıp krem karamelin daha kolay kalıptan çıkmasını sağlayalım.
Keki kenarlı bir tabağa ters çevirelim.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Marifetane hobi dedi ki...

Ellerine sağlık canım nefis tarifin yayında yine beklerim inşaAllah görüşmek üzere sevgiler.