7 Şubat 2011 Pazartesi

LİMON VE VANİLYALI ÇAMUR PUDİNG


Sufleyi çoook seviyorum. Limonlu çamur pudingde kendisinin yakın akrabası. Bu tarifi BBC olive'de gördüğümden beri denemeliyim diyordum. Hafta sonu kolları sıvadım mutfağa girdim. 
Pudin tıpki sufle gibi pişme aşamasında bayağı bir kabardıl ardından dasöndül tıpkı suffle gibi.Ortalığı mis gibi LİMON kokusu sardı...
Laf aramızda ben şahsen evde böyle kokuları çok severim. Deneyip memnun kalmanız dileğiyle şimdiden afiyet olsun. 
           
 BBC  olive dergisi mart 2011                                                           
Uyarlama;BBC OLİVE dergisi
MALZEMELER
50 gr tereyağ, yumuşamış
200 gr toz şeker
1 limonun rendesi
95 gr /100 ml limon  suyu
3 yumurta sarıları ve beyazları ayrılmış
1/4 teaspoon krem tartar ya da karbonat
50 gr un, elenmiş
250 ml / 1 cup süt
servis için; pudra şekeri


        Fırını 180 C dereceye ayarlayalım.Sufle kaplarımızın (ben otantik bir görünüm olsun diye güveç kabı kullandım) tabanını ve yan kenarlarınını yağlayalım.
        Karıştırma kabında tereyağı, limon rendesi ve şekeri elektrikli el mikseri ile kremsi bir kıvama gelene dek çırpalım. Daha sonra bu karışıma “sırayla ve her sefer tek bir malzeme olmak üzere”; limon suyu, yumurta sarıları, un ve sütü ekleyerek çırpalım.  
                  
        Başka bir karıştırma kabında yumurta beyazlarını temiz ve kuru derin çelik karıştırma kabında, içine hiç sarısı karışmamış yumurta beyazlarını da el mikseri ile ilk birkaç dakika yavaş tempoda çırpıp, yavaşça hızını arttırıp, yoğun ve hacimli bir hal alınca krem tartar ekleyip çırpma hızını daha da arttıralım. Yumurta beyazları oldukça hacimleşip parlak bir görünüm almaya başlayacaklar. Kıvamını kontrol etmek için el mikserinin çırpıcıları yumurta beyazı karışımının üzerinde izler bırakmaya başladığında olmuş demektir. (Yumurta beyazlarının çırpılacağı her tarif için aynı yöntem geçerlidir)
              Hazırladığımız yumurta beyazlarını limonlu karışımın içine ekleyelim. Silikon bir spatula ile karışımın ortasından aşağı, sonra kendinize doğru ve yan kenarları boyunca yukarı  şekilde hızlıca karıştıralım. Bu esnada diğer elimizle de karıştırma kabını yavaşça döndürelim.(Bu işlem bir iki dakikadan daha uzun sürmemelidir) Karışımın içinde bir miktar yumurta beyazı parçaları kalmış olabilir. Bu özellikle sufle tarzı tariflerde “kabarmayı” da sağlamaktadır. Oluşan puding karışımını sufle kaplarına eşit miktarda bölüştürelim ve kapları derince bir fırın tepsisine yerleştirelim. Tepsinin  içine kaynamış sıcak su dökelim. Su sufle kaplarının yarısından biraz daha aşağı bir seviye kadar gelmeli.180 C derecedeki fırında  45 – 55 dakika kadar üzeri hafifçe kahverengileşene dek pişirelim. 45. dakikada bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol edelim. Pişme esnasında pudingler oldukça kabarıyor fırından çıkardığımız anda hızlıca iniyorlar. Aynen sufle gibi. Servis sırasında hızlı olmak gerekiyor.
Servis yaparken üzerine opsiyonel pudra şekeri kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: