10 Mart 2013 Pazar

KURUTULMUŞ DOMATESLİ TUZLU KURABİYE

Bizim kültürümüzde "Çat kapı gelmek" diye bir gelenek var.Samimiyet bizim bir parçamız olmuş.
Başka kültürlerde saygısızlık olarak nitelendirilecek hareketler bizim için samimiyet göstergesi. Mesela öğrendiğimde bana çok ilginç ve güzel gelen bir bilgiyi aktarayım size.
Amerikadan Ülkemize atanan büyük elçilere; (tam adını bilemiyorum ama içeriği aşşağı yukarı şöyle)"Türkleri anlama klavuzu" veriliyormuş. Bizi anlamak adına araştırma yapıp kitaba dökmüşler:)
Buna sevinmeli miyiz, üzülmeli mi?
Bence mi?
İlk duyduğumda gülümsemişdim ve kültrel uzaklığımızın daha bir ayrımına varmışdım. 
Ben samimiyetsiz ilişkileri hiç benimsiyemem. Ne de olsa bir türküm:)Objektif olamam ama kendi düşüncemi destekleyici sözler sarf edebilirim.
Bizim için ilk karşılaşmada başlar samimiyet mesela.Hemen sarılıp öpüşüp koklaşırız dimi. Onlara çok garip gelen bu davranışlar ilerde bizleri çok sevmelerine neden oluyor ayrıca. Çünkü insanın dili farklı farklı olsa da Beden dilimiz aynı şeyleri söyler. Aynı hareketler aynı duyguları uyandırır hepimizde.
Şİmdi konunun başına dönelim ve konuyu toparlayalım. Çat kapı gelen misafir demişdimya işde size çatkapı gelen misafire her evde olabilecek malzemeler ile kolay bir kurabiye-çıtır-tuzlu. Siz hangi ismi tercih ederseniz.
Tarif "DünyanınEnGüzelKurabiyeleri"kitabımdan uyarlanmıştır.
MALZEMELER 15 adet
175 gr(1.5 cup) tam buğday un
150 gr soğutulup küp doğranmış tuzsuz tereyağı
150 gr(1+1/4 cup) rendelenmiş kaşar peyniri(Ben permesan kullandım)
15 ml(1 tbsp) domates suyu(Yok ise salçalı suda olabilir)
10 adet iri doğranmış gneşde kurutulmuş domates
10-12 adet çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin
!/4 tsp deniz tuzu
15-30 ml(1-2 tbsp)soğuk su
50 gr susam

Su ve susam taneleri dışındaki tüm malzemeleri rondo yada mutfak robotuna alalım ve karışımı ince ekmek kırıntısını andırana dek çekelim.
Yumuşak bir hamur elde etmek için önce bir yemek kaşığı su ilave edip yoğurmaya başlayalım. Malzemeler tam olarak toparlanmaz ise kalan suyu da ilave edip hamuru yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamuru 25 cm boyunda rulo yapalım.
Alminyum folyoya susamları alıp yayalım.
Hamur rulomuzu suamların üzerinde yuvarlayıp hamurun her tarafının susam olmasını sağlayalım.
Ardından hamuru alüminyum folyo ile sarıp 2 saat buzdolabında bekletelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Buzdolabından çıkarttığımız hamuru yarım santim eninde dilimleyelim ve yağlı kağıt kapladığımız tepsiye aralıklı olarak dizelim.
Kurabiyeleri üzerleri kızarana dek 20 dakika pişirip soğumaları için bir tel ızgara üzerine alalım.
Afiyet olsun.

4 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

Yaa bayılıyorum ben bu kurabiyeye,hem çabuk bayatlamıyor,hemde çayın yanına çok yakışıyor..ellerine sağlık canım..

Nesrin dedi ki...

Nefis görünüyor. Ellerine saglik. Sevgiler
Nesrin

Emine Kaya dedi ki...

Çok hoş kurabiyeler elllerinize sağlık denemek için aklımın bir köşesine yazdım. :)

bir kase lezzet dedi ki...

mmmm canımın eline sağlık harika:)