27 Kasım 2012 Salı

PANCAR (KOCABAŞ) TURŞUSU

Çok sevdiğim bir turşu tarifim var sizler için. Tarifinden önce faydalarını anlatmak istedim.


Saç dökülmeleri, sedef hastalığı, egzama hastalığı, ürtiker, kurdeşen, vücut kaşıntıları ve karaciğer hastalıklarına faydalı. Cildi güzelleştiriyor.
Günde bir bardak kırmızı pancar suyunun 24 saat boyunca tansiyonu düzenlediği belirleği bilinmekte.
Anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancarın, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta bir enerji deposu.
Kırmızı pancarın toprak içindeki yumruları kırmızı renktedir. Meyve ve sebzelerdeki kırmızı renkte olması, bu bitkinin antioksidan özellik taşıdığını gösterir. Antioksidan da güç, sağlık demektir. Kırmızı pancara rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkili bir sebze olmasını sağlar.
Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir.
İştah açıcı, besleyici özelliği vardır. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengindir.
Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.
Genellikle elma, havuç gibi meyvelerle kokteyl yapılarak içilmesini önerilr.
Kırmızı pancar suyunu yoğurtla karıştırıp yemek ise vücudun enerji depolarını doldurur.
Bu kadar faydası olan bir sebzeyi mutfaktan eksik etmemek gerek değil mi?
MALZEMELER
3 kg kırmızı pancar
1,5 su bardağı sirke
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1tatlı kaşığı şeker
8 iri diş sarmısak
1/4 çay bardağı zeytinyağı
Yeteri kadar kaynar su
 
Pancarları yıkayıp kabuğunu ince bir şekilde soyalım.
Ardından iri küpler halinde yada pancarlarınız küçük ise kalın yarım ay şeklinde doğrayalım.
Üzerine çıkacak kadar kaynar su dökelim ve ocağa alalım.
Su kaynamaya başladıktan sonra 3 dakika daha kaynatalım.
Bir kevgirle pancarları sudan çıkartalım.
Pancarın suyunu bir kenara ayıralım.
Tuz,sirke,şeker, zeytinyağı ve pancarın suyunun yarısını bir kapta karıştıralım.
Pancarları cam kavanozlara yerleştirelim.
Aralarına soyulmuş sarmısakları yerleştirelim.
Karıştırdığınız suyu pancarların üzerine dökelim.
Eğer su az gelirse pancar suyundan biraz daha ilave edip kapağını kapattıktan sonra kavanozu alt üst edip son eklediğimiz suyun homojen bir şekilde dağılmasını sağlayalım.
Afiyet olsun.

1 yorum:

mehtap dedi ki...

oo tansiyona iyi geliyorsa daha sık tüketmek gerekiyor demekki benim mutfakta..teşekkürler..