18 Kasım 2012 Pazar

BOEUFSTAGONOF

 Özel tadlar için her zaman özel birşeylerin olması mı gerekir? Yoksa kendi özelini yaratıp arasıra kendini şımartmalı mı insan? Bence şık bir sofra güzel bir sohbet için ara sıra mutfağa girilmeli. Belki bu kadar ayrıntılı bir tarif olmaya bilir. Ama minik bir çiçek bir kaç mum. Şık bir sunum ile pizza bile yenebilir.
Ama biz bu gün biraz uğraşacağız. Dünya mutfağından, tarifi çok eskilere dayanan, tam tarifi birkaç restorana verilip yaşatılmak istenen sır bir tarifin benzerini yapacağız. Merak etmeyin öyle bulunması imkansız malzemeleri de yok üstelik.
Geçmişden beri insan oğlunun damak tadını fetheden bir tat daha doğrusu bir marka Café de Paris sos.
Ve bu sosla servis edilen bonfile......
Tüm damakları fetheden nasıl yapıldığı her zaman merak edilen sır O.
Fransızların ünlü Le Monde’u bu müthiş sırrı yani Café de Paris sosunun nasıl yapıldığını keşfettiğini söyleyip, kullanılan malzemeleri açıkladığı zaman İngiliz medya devi The Independent, Le monde’un yanıldığını, Café de Paris sosunun hiç de bahsettiği gibi yapılmadığını yayınlamış.
Café de Paris sosu ilk olarak 1940’lı yıllarda Cenevre’deki Café de Paris isimli bir restoranda tanınıp  giderek daha da popüler hale gelmiş. Restoranın sahibi Arthur-François Dumont, büyükbabası Mr. Boubier’e ait olan bu sosun nasıl yapıldığını hiç bir zaman açıklamamış. Fakat bu tadın tüm dünyaya yayılabilmesi için dünya çapındaki bazı restoranlara bu tarifi vererek, Café de Paris sosun isminin ve lezzetinin yayılması sağlamış.
Café de Paris sosun tadına en yakın tarifi;
MALZEMELER
125 gr. tereyağı
1 adet rendelenmiş soğan

1 kg temizlenip dilimlenmiş mantar(Sosun orjinalinde yok)
4 diş rendelenmiş sarımsak
2 paket krema
1 tatlı kaşığı hardal
1/2 tatlı kaşığı ketçap/Ben salça kullandım
2 yemek kaşığı ince doğranmış maydonoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Tereyağını tavaya alıp eritelim. Soğanı ve sarımsağıilave edip  soteleyelim.
Ben bu aşamada mantarlı bir sos istediğim için mantarları suyunu salıp çekene kadar pişirdim. Siz istemeziseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz.
Ardından hardalı, ketçabı ve maydanozu ilave edip karştıralım.
Baharatların tümünü ve tuzu ilave edip, kremayı ekleyelim.
Sosu iki dakika kaynatıp altını kapatalım.
Sıcakken pişmiş etin üzerine dökelim.

Sosun orjinal tarifini yazdıktan sonra fotoğrafla ilgisinin olmadığını keşfedecek dikkatli okurlara;
Mantarları temizleyip yıkayıp limonlu suda bekletip dilimlediken ve limonu akıtmak için durulayıp kuruladıktan sonra sosun sarımsak ile soğanın sotelenmesinden hemen sonra hardalın eklenmesinden ise önce ekleyip sosun yapımına aynen devam ettim. Tabiki mantarlar suyunu salıp çekene dek. ama benim naçizane tavsiyem sosun suyunun lezzetinin tarif edilemez oluşu nedeniyle bu aşamada biraz su ilave edip sosun suyunu artırmanız. Ben bir sonraki denemede öyle yapacağım. Sosa doyamadım çünkü:)
 BOEUFSTAGONOF
Bu güzel enfes rus tarifi ise zamanın ünlü bir ailesine hiap edilmiş.
MALZEMELER
750 gr bonfile
10-15 adet arpacık soğanı
2 tbsp tereyağı
1 tbsp un
1 tbsp biber salça
2 tbsp dijon hardal
200 gr krema
1/4 tsp karabiber
1 tsp limon
Tuz

Eti jülyen (yarım parmak kalınlığında ve iki parmak uzunluğunda) doğrayıp, bir çay kaşığı karabiberle ovalım.
Derince bir tavaya (mümkünse döküm) tereyağını alıp temizlenmiş yıkanmış arpacık soğanlarını kısık ateşte on dakika çevirelim.
Etleri ilave edip harlı ateşte karıştırarak beş dakika kavuralım.
Bir çorba kaşığı unu kavrulmakta olan etlere serpip karıştıralım.
Ardından bir çorba kaşığı biber salçası ile ikişer çay kaşığı hardal ve tuzu katıp, üç dört dakika daha harlı ateşte pişirelim.
Bir bardak çiğ krema ile birkaç damla limon suyunu ilave edelim.
Kaynatmadan iyice ısıtalım.
Isıtılmış bir tabağa alıp hemen servis yapalım.
"Eğer bonfile yerine başka bir et kullanılacak ise; kremayı eklemeden önce etleri yumuşayıncaya kadar kapalı olarak harlı olmayan ateşte pişirmek gerekir"
KURUTULMUŞ DOMATES EZMESİ
MALZEMELER

200 gr kuru domates
1/4 cup ince kıyılmış ceviz içi
Nar ekşisi
Zeytin yağı

Kurutulmuş domatesi sıcak suda 15 dakika bekletip ince ince kıyalım. Nar ekşizi, ceviz, zeytinyağı ilave edip servis edelim.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: