14 Temmuz 2013 Pazar

SEMİZ OTU YEMEĞİ



Bahçemden topladığım yabani semiz ve kendi ellerimle diktiğim domateslerimi pişirdim bu gün. Kendi emeğini tüketmek ne güzel....
Yabani semiz otunu bileniniz bilir. Ben bilmeyenlere anlatayım. Pazarlardan aldığımız semize göre daha bir mayhoş tadı vardır yabani semizin. Ben yemek olarak yapacaksam yabanisini salatada ise aşılısını tercih ediyorum.
Bazen pirinç ekleyip ıspanak gibi pişirdiğimde oluyor. Her halukarda çok lezzetli bir sebze semiz.
Ya faydaları?
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve kabızlığa çok faydalı.
Kanı temizler, bol idrar söktürür, kanı, üre ve benzeri atıklarından temizler.
Sinirlere faydalıdır ve beyin yorgunluğunu geçirir.
Böbrekteki kum ve taşı döker.


Semizotu, şeker hastalarının susuzluğunu azaltır.
Şişmanlara kilo verdirir.
Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilebilir.
Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınki ile kıyaslanabilecek düzeydedir.


ME bu kadar faydalı bir sebzeyi bolca tüketmeli öyleyse değil mi?ALZEMELER
1/2 kg semizotu
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
 2 orta boy domates
1/2  su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
2 adet kesme şeker

Semizotu ayıklayıp sirkeli suda 5 dk. bekletelim. Ardından iki su daha yıkayıp süzgece alıp suyunu süzdürelim.
Soğan, sarımsak ve domatesleri yemeklik doğrayalım.
Orta ya da küçük boy bir tencereye zeytinyağını koyun, yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin pembeleşinceye kadar kavuralım.
ardından domatesi ekleyelim ve 2-3 dakika (domatesler eriyene kadar) kavuralım.
Son olarak semizotlarını ve şekeri ekleyip semizotları ufalıp ve suyunu salıncana dek karıştıralım. semizleri kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirelim..
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: