29 Ekim 2012 Pazartesi

KEKUNLU BÖREK

Bayramın son günü. Ama tatilin değil:)
Geçenlerde dikkatimi çeken bir tarif için girdim mutfağa aslında.
Kaç gündür hepimiz etten soğuduk biliyorum ama bu tarifi tüm samimiyetimle şiddetle tavsiye ediyorum. Tüm tabularımı yıkarak kek unundan börek yaptım. Ve şimdi diyorum ki; mutlaka denenmeli bu tarif. Bizim aile toplantılarının baş tacı olmaya aday.
İç malzemesi nedeniyle biraz lazanya , biraz küyür poğaçaya benziyor tadı. Misafir menünüzde değişik tadlar arıyorsanız tam size göre.
Tarif "net 425g " dan uyarlanmıştır.
MALZEMELER
1 paket hazır kek unu
3 orta boy patates
200 gr eritilmiş margari(besel zeytinyağlı kullandım)
1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta sarısı ve akı ayrılmış
Çörek otu
35x24 cm ölçüsünde borcam
İÇ HARCI İÇİN;
1 büyük boy ince kıyılmış soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağ
300 gr kıyma
2 adet kabukları soyulup küp doğranmış domates
1 adet ince kıtılmış kapya biberi
1 çorba kaşığı kuşüzümü
3 çerba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Tuz.
Patatesleri haşlayıp soyalım. Soğuduktan sonra rendeleyelim.
Kek un, margarin,zeytinyağ, patates ,yumurta akı ve tuzu bir kaba alıp yoğuralım.
Soğanları zeytin yağında 1 dakika soteleyelim.
Kıymayı ekleyip kısık ateşte karıştırarak 10 dakika pişirelim.
Domatesleri ekleyip 5 dakika daha pişirelim.
Ocağın altını kısıp kırmızı biber ve kuşüzümünü ilave edelim.
Tüm malzemeler suyunu çekene kadar 5 dakika daha pişirelim.
Ocaktan alıp maydonozu ekleyelim. Harcı karıştırıp hem soğutalım hemde maydonozu yedirelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp çalıştırmaya başlayalım.
Fırın kabımıza yağlı kağıt serelim.
Hamurun yarısını kalıba yayalım. Elimiz ile bastırarak düz bir zemin elde edelim.
İç harcı hamur tabanının üzerine eşit bir şekilde yayalım.
Kalan hamuru da iç harcın üzerine yayıp yine elimiz ile düzleştirelim.
Yumurta sarısını böreğin üzerine sürelim. Çörek otu serpip fırında 35-40 dakika pişirip ılık olarak servis edelim.
Bu postun burada bitmeyeceğini masanın görüntüsünden anlaşılıyor değil mi?
Hazır mutfağa girmişken zaman bolken Evde de yapılmayı bekleyen havuçlar var ken yoğurtlu bir havuç salatası yapmadan olmadı.
MALZEMELER
1/2 kg havuç.
1/2kg yoğurt.
1-2 diş sarımsak.
Çok az tereyağ
Çok az zeytinyağ.

Dövülmüş ceviz
Tuz.

Havuçları yıkayalım, soyacak yardımı ile güzelce tıraşlıyalım ve rendeleyelim.

Tavaya çok az zeytinyağ ve tereyağ  koyalım, havuçları ekleyelim.
Orta hararetli ısıda sürekli karıştırarak soteleyelim. 
 Kavrulan havuçlara tuz ilave edip son kez karıştırıp soğuması için bir kenarda alalım.
Sarımsakları soyalım ve rendeleyelim.

Büyükce bir kaseye sarımsakları ve yoğurdu aktarıp ve güzelce karıştıralım. ( Pürüzsüz bir karışım olmalı )
Yoğurtlu karışımı cevizler ile birlikte havuçlara ekleyip  yavaşca havuçları çok hırpalamadan karıştıralım.
Son tarif ise SEBZELİ SULU KÖFTE
MALZEMELER
300 gram kıyma
2 çorba kaşığı ayıklanıp yıkanmış pirinç
1/2 çay bardağı zeytinyağ

1 kaşık salça
1adet patates
1adet rende  havuç

1 adet ince doğranmış kapya biber
250 gr bezelye(dondurucudan çıkartıp soğuk suda bekletilmiş)

Karabiber, kimyon, tuz
Maydanoz ve un

Soğan, patates, kapya ve maydanozu doğrayalım.
Havucu rendeleyelim.
Yoğurma kabına, kıyma, soğan, pirinç, maydanoz,karabiber, kimyon, tuzu alıp yoğuralım.
Köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayarak bezeler yapalım.
Bezeleri tabanına un yayılmış tepsinin içine bırakalım ve una bulayalım.
Derin bir tencereye yağı koyun ısıtalım. Salçayı ekleyip kavuralım.
Kavrulan salçaya 6 bardak sıcak su ve patatesi ekleyelim.
Tenceredeki su kaynamaya başladıktan sonra köfteleri ekleyip tencerenin kapağı kapatalım.
Ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
İnmeye yakın bezelyeyi ve havucu ilave edelim. En son yemeğin tuzunu ayarlayıp ocağın altını kapatalım ve tencerenin ağzını kapalı olarak bırakıp yemeğin demlenmesini sağlayalım.

Afiyet olsun.

4 yorum:

Nursen Yarıkan dedi ki...

fotoğraflar da tarifler de çok güzeller eline sağlık.

Oglak Kizlari dedi ki...

Fotoğraflar harika, emeğine sağlık.

Yalan Dünya izleyemeyen anne Çiğdem

tatlilar gülcandan dedi ki...

Ellerinize saglik bencede cok güzel resimleriniz ve tarifleriniz var.

tatlilar gülcandan dedi ki...

Ellerinize saglik bencede cok güzel resimleriniz ve tarifleriniz var.