19 Ekim 2012 Cuma

MANTI

MANTI annemden
Mantıyı sevmeyen olabilir mi?
Misafirleri ağırlamada usta türk mutfağının güzide yemeğini en sonunda annem başımda iken onun yönlendirmesi ile ben yoğurdum bu kez.
Eeee elim değmişkende sizlerle de paylaşayımdım.
Bir arada cevizlisini fotoğraflayıp ekleymeyi düşünüyorum. Cevizli mantı Sinop yöresine ait bir çeşit. Haşlanan mantıya dövülmüş ceviz serpip üzerine erimiş tereyağı gezdiriyorsunuz. Daha önce denemeyeniz varsa mutlaka ama mutlaka denemeli.Harika bir lezzettir.
Mantıyı bolca yapayım derin dondurucuya atayım derseniz de kıvrılan hamurları yağlı kağıt serili fırında 200 derecede sadece üzeri kızarana dek pişirin ve buzdolabı poşetlerine bölüştürün. bu da benden bir kolaylık önerisi olsun:)
MALZEMELER
HAMURU İÇİN;
4 cup un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 cup ılık su
İÇ HARCI İÇİN;
400 gr kıyma
2 adet ince kıyılmış kuru soğan
1 tsp tuz
1 tsp karabiber
172 demet çok ince kıyılmış maydanoz
HAŞLAMAK İÇİN;
Sıcak su
ÜZERİ İÇİN;
Tereyağ
Sıvıyağ
Nane
Pul biber: Yağları birlikte sos tavasına alıp eritelim. ardından baharatları ekleyip yağın rengi değişene dek kızartalım.

Unu eleyelim. Ortasını havuz eklinde açıp yumurta, ılık su ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlayalım.
Hamurumuz oldukça sert bir hamur olacağı için gerekir ise un ilave edelim.
Soğanı incecik kıyalım. Kıymayı ilave edip maydonoz ve baharatlar ile birlikte iç harcı karıştıralım.
Hamuru üç bezeye ayıralım. Her bir hamuru bol unla yaklaşık yarım mm inceliğinde(börek yufkasından biraz kalın) açalım.
Açtığımız hamuru 1.5 cmlik şeritler halinde keselim. Ardından şeritleri de yatay olarak yine 1,5 cm kalınlığında açalım.
İç harçtan herbir kareye parmağımızın ucu ile yerleştirelim.
Mantıları bohça gibi yada önce ikiye katlayıp ardından üçkenin iki ucunu birleştirerek kapatalım.
Katladığımız hamurları tuzlu kaynar suda haşlayıp servis tabaklarına alalım. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yaktığımız nane, pulbiber ile servis edelim.
Afiyet olsun.

6 yorum:

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar ellerine emklerine saglik keske su saatde bile olsa hayir diyemem .Size afiyetler olsun

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar ellerine emklerine saglik keske su saatde bile olsa hayir diyemem .Size afiyetler olsun

** ZEL ** dedi ki...

Nasıl da güzel yapmış anneciğin,ellerine emeğine sağlık.
Sabah sabah hatta gece gece canım çekti:)
Var gerisini sen düşün:)
Şifa olsun canım..

Canan demirbağ dedi ki...

Kim sevmezki mantıyı nefis gözüküyor,ellerine sağlık..

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Nefis olmuş, ellerine sağlık olsun. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Thank you for sharing. Not to many people in your position are so gracious. Your article was very poignant and understandable. It helped me to understand very clearly. Thank you for your help.