Crumble İrlanda ve İngilterede orjinli tatlı ya da tuzlu ile yapılabilen hamurlu bir yiyecek. Tatlı olanı çok daha makbül. Genel olarak, meyve üzerine serpilen hamur kırıntılarının fırında kızarana dek pişirilmesiyle meydana geliyor, dondurma ya da krem şanti ile servis edilerek yenebiliyor. Elmalı, şeftalili, çilekli, erikli, kayısı ve daha bir çok çeşit meyve ile yapılabiliyor. Bende size daha önce yabanmersinlisini yapmıştım hatırlar iseniz.
Tuzlu olarak ise pazı, ıspanak, pırasa, kabak,brokoli, havuç gibi sebzeler damak tadınıza göre birleştirilip soğan ve sarımsak ile tatlandırılıp elbette tuzlu bir hamur ile tamamlanıp pişiriliyor.Böyle bir tarif de yakında paylaşacağım sizlerle.
İtalyanların lazanyasını anımsatmış olsada hamur tart hamuru olduğu için lezzeti biraz farklı. Kişleri seviyor iseniz bu tarifimi bekleyin bence.
Şimdiki tarifimize gelecek olur isek yapımı kolay lezzeti garanti. Cruble hamurunu yapıp alt taban için yarısını kullanacağız.Tabanın üzerine meyveleri yerleştirip kalan hamur ile meyvenin üzerini kapatıp pişireceğiz.
Ayrıca ben bu hamur ile nektarinli de yaptım. bu tarifde ise farklı olarak nektarinleri alt taban üzerine dizip üzerlerine şeker ve nişasta serptim. Onun da resimlerini paylaşıyorum.
Tarif için smittenkitchen' den ilham alındı.
MALZEMELE
Ölçüler Amerikan cup ölçüleri olup ayrıntı açıklamalar "mutfak okulu" başlıklı yazımda mevcuttur.
1 cup beyaz şeker
1 tsp kabartma tozu
3 cup un
1 cup soğuk küp doğranmış tereyağı
1 yumurta
1/8 tsp tuz
1/2 cup beyaz şeker
1 limon (kabuğu ve suyu)
4 cup küçük soyulup dilimlenmiş elma
4 tsp mısır nişastası
1 tsp tarçın
1 tsp toz karanfil/arzu edilirse eklenmeyebilir.
Elmalara tarçın ve karanfili ekleyelip karıştıralım.Kenara ayıralım.
1 cup şeker, un, kabartma tozu, tuz, limon kabuğun, tereyağı ve yumurtayı mikserde çırpalım. Hamur kırıntı bir hal alınca karıştırmayı bırakalım.
22*32 cm dikdörtgen fırın kabımızı yağlı kağıt ile kaplayıp yağlı kağıdın kabın iki terefından sarkmasını sağlayalım.
Fırını 190 derece ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Hamurun yarısını fırın kabımızın tabanına alıp elimizle bastırarak kaplayalım.
Ayrı bir yerde kalan şekeri, mısır nişastasını ve limon suyunu karıştırıp elmalı karışıma ekleyelim. Tüm malzemeleri karıştırıp taban hamurunun üzerine yayalım.
Elmaların üstüne geri kalan hamurumuzu serpiştirelim.
Isınmış olan fırına tepsimizi atalım ve Cruble kızarana dek 40-45 dakika pişirelim.
Pişen crumbleleri soğutma teline alıp soğuttuktan sonra ister kare ister dikdörtgen dilimleyelim.
Afiyet olsun.
Tuzlu olarak ise pazı, ıspanak, pırasa, kabak,brokoli, havuç gibi sebzeler damak tadınıza göre birleştirilip soğan ve sarımsak ile tatlandırılıp elbette tuzlu bir hamur ile tamamlanıp pişiriliyor.Böyle bir tarif de yakında paylaşacağım sizlerle.
İtalyanların lazanyasını anımsatmış olsada hamur tart hamuru olduğu için lezzeti biraz farklı. Kişleri seviyor iseniz bu tarifimi bekleyin bence.
Şimdiki tarifimize gelecek olur isek yapımı kolay lezzeti garanti. Cruble hamurunu yapıp alt taban için yarısını kullanacağız.Tabanın üzerine meyveleri yerleştirip kalan hamur ile meyvenin üzerini kapatıp pişireceğiz.
Ayrıca ben bu hamur ile nektarinli de yaptım. bu tarifde ise farklı olarak nektarinleri alt taban üzerine dizip üzerlerine şeker ve nişasta serptim. Onun da resimlerini paylaşıyorum.
Tarif için smittenkitchen' den ilham alındı.
MALZEMELE
Ölçüler Amerikan cup ölçüleri olup ayrıntı açıklamalar "mutfak okulu" başlıklı yazımda mevcuttur.
1 cup beyaz şeker
1 tsp kabartma tozu
3 cup un
1 cup soğuk küp doğranmış tereyağı
1 yumurta
1/8 tsp tuz
1/2 cup beyaz şeker
1 limon (kabuğu ve suyu)
4 cup küçük soyulup dilimlenmiş elma
4 tsp mısır nişastası
1 tsp tarçın
1 tsp toz karanfil/arzu edilirse eklenmeyebilir.
Elmalara tarçın ve karanfili ekleyelip karıştıralım.Kenara ayıralım.
1 cup şeker, un, kabartma tozu, tuz, limon kabuğun, tereyağı ve yumurtayı mikserde çırpalım. Hamur kırıntı bir hal alınca karıştırmayı bırakalım.
22*32 cm dikdörtgen fırın kabımızı yağlı kağıt ile kaplayıp yağlı kağıdın kabın iki terefından sarkmasını sağlayalım.
Fırını 190 derece ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Hamurun yarısını fırın kabımızın tabanına alıp elimizle bastırarak kaplayalım.
Ayrı bir yerde kalan şekeri, mısır nişastasını ve limon suyunu karıştırıp elmalı karışıma ekleyelim. Tüm malzemeleri karıştırıp taban hamurunun üzerine yayalım.
Elmaların üstüne geri kalan hamurumuzu serpiştirelim.
Isınmış olan fırına tepsimizi atalım ve Cruble kızarana dek 40-45 dakika pişirelim.
Pişen crumbleleri soğutma teline alıp soğuttuktan sonra ister kare ister dikdörtgen dilimleyelim.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder