6 Ağustos 2011 Cumartesi

YABANMERSİNLİ CRUMBLE KEK

Tatil bittimalesef. Paylaşıcak çok şey de birikti tabiki. Ama öncelikle fotoğrafları toparlayıp yazmam için zamana ihtiyacım var daha....
İşte bu nedenle sizdende daha fazla uzak kalmamak için dün yaptığım bu mini cupcakeleri sizlerle paylaşmak istedim.
Crumbleyi ilk defa denedim. Sevgili cafe fernandoda  görmüştüm ilk kez. Denemek şimdi nasip oldu. Kekin üstünede pekbir yakıştı.
Brownie gibi bir gün sonra tatlanan bir kek bu da. Gerçi bunu folyoyla sarıp sarmalamayıp buzdolabına almıyoruz ama kapalı hava almayan bir kabınız var ise ve sabrınız bir gece bekleyin derim ben.
Yaban mersininin mis gibi kokusu ile içi ıslak üzeri kıtır bir kek yemek isterseniz bu tarifte bunların hepsi var:)
Eğer benim yaptığım gibi cupcake olarak yapmak istersenizde 30 dakikaya düşüreceğiniz pişirme süresi dışında size lazım olan tek şey cupcake kalıbı tabiki:)Yaban mersini dışında frambuaz, böğürtlen, şeftali, kayısı ya da  ben pek tercih etmesemde çilek gibi meyvelerle  dedenenebilir.
Haydi mutfakları meyve  kokutalım biraz ne dersiniz?
MALZEMELER
1+3/4 cup un (yaklaşık 160 gr.)

1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 cup pudra şekeri (yaklaşık 90 gr.)
2 yumurta
1/2 cup ayçiçek yağı (yaklaşık 1 çay bardağı)
3/4 cup süt (yaklaşık 200 ml.)
1 paket vanilya
1,5 su bardağı dondurulmuş ya da taze yaban mersini
Crumb Topping için:
1 cup un (yaklaşık 90 gr.)
3 yemek kaşığı (tbsp) toz şeker
2 yemek kaşığı (tbsp) pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
100 gr. erimiş tereyağı
Crumb topping için un, toz şeker, pudra şekeri, tuz ve kabartma tozunu karıştıralım. Erimiş tereyağını ekleyelim ve tekrar karıştıralım. Pütürlü bir karışım elde edeceğiz. Hazırlanan crumble karışımını bir kenara ayıralım.
Fırınımızı 190 dereceye ayarlayıp ısıtalım ve 26 cmlik kek kalıbımızı yağlayıp tabanını yağlı kağıt ile döşeyelim.
Kek için un, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştıralım.
Başka bir kapta yumurta ve pudra şekerini karıştıralım.
Sıvıyağ, vanilya extrat ve sütü ilave edip tekrar çırpalım.
Unlu karışımı yumurtalı karışıma ilave edip mikseri düşük devirde çalıştırarak hamuru çırpmaya devam edelim.
Yaban mersinlerini homojen bir şekilde kekin içerisine dağılması için 1-2 kaşık un ile iyice meyveler kar beyaz olana dek karıştıralım.
Una bulanmış meyveleri kek karışımına ekleyip tahta bir kaşık ile kek karışımına yedirelim.
Dondurulmuş meyve kullanılacak ise de çözülmesi için bekleyip suyunu süzdükten sonra kullanılabilir.
Kek hamurunu kalıbımız aktaralım ve üzerine crumb topping hamurunu elimizle ufalayarak serpiştirelim.
En üste bir miktar daha yaban mersini serpip kalıbı fırına alalım.
Üzeri kızarana ve kürdan testinden geçene dek sonra yaklaşık 1 saat pişirelim.
Eğer üzeri fazla kızarıp da içi pişmiyorsa kalıbı folyo ile kaplayıp pişirmeye devam edebilirsiniz.
Fırından çıkan kalıbı tel ızgara üzerinde ılıtalım. 
Afiyet olsun....

4 yorum:

pembe kekik dedi ki...

Elinize sağlık.Nefis görünüyor,kekleriniz.

muhabbetsofrasi dedi ki...

eline sağlık olsun

Adsız dedi ki...

Mmmmm ellerine sağlık

Bayan Miyav dedi ki...

merhaba,bu aksam deneyip blogumda yayınlamak istiyorum tabi iznin olursa :)