5 Kasım 2011 Cumartesi

MADELEİNES KEK (MADLEN)

MADELEİNES KEK (MADLEN)  ve hayırlı Bayramlar!
En sonunda oldu.... Benim sevgili madeline kalıplarım ,minik kedi paticiklerim...
O kadar merak ediyordum ki bu keklerin tadını...ama her işi kuralına göre yapma takıntım kalıp olmadan asla diye beni durdurduğundan bu güne kaldı malesef yapımı.. Aroması isteğinize göre değişiyor ama bence portakal kış için limon yaz için en iyi seçenek gibi..
Birde yanında bence maraş usulu bir kesme dondurmada varsa mmmmmm Yeme de yanında yat. Yok yok yatma yanağını daya sev seeevvvv.
Haaaa birde marmelat sevenler var ise süper bir uyum benden söylemesi...
Şimdi sözü çok uzatmadan tarife geçeyim....

MALZEMELER 52 adet Madeleines için
3 adet orta büyüklükte yumurta
100 gr. toz şeker (1/2 cup)
1 adet limonun(portakal) rendelenmiş kabuğu
3/4 cup(100 gr). un artı kalıbı unlamak için 1 tbsp un
1 tsp kabartma tozu
100 gr. tereyağı ve kalıbı yağlamak için 1 tbsp tereyağ
1 yemek kaşığı bal
Madeleine kalıbını tereyağıyla iyice yağlayalıp biir süre bekleyelim. Kalıptaki yağ eriyince, üzerine bir miktar un eleyelim. Böylecekekler daha düzgün görünecek ve çok iyi kızaracak.

Fırını 190 dereceye ayarlayalım.
Tereyağını bir tavada eritelim. Tereyağı ılıyınca bal ile karıştıralım.
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri alıp el mikseriyle en yüksek hızda  çırpalım ve hacminin artmasını sağlayalım. Karışım kabarıp, rengi beyaza yakın sarı hal alıp koyulaştığında çırpma işlemini sonlandıralım.
Rende limon kabuğunu ekleyip ardından unu ve kabartma tozunu birbirine karıştırıp eleyelim.Yumurtalı karışımın üzerine azar azar ilave edip spatula yardımı ile hamuru söndürmeden katlayarak karıştıralım.
Bu aşamada ballı tereyağı karışımını da ekleyip son bir kez daha çırpalım.
Tereyağının içine çok az miktarda hamur ekleyip karıştıralım.
Hamur karıştırılmış tereyağını üç seferde hamurumuza ekleyip homojen bir hamur elde edelim.
Karışımın kendini toparlayıp, sertleşmesi için 30 dakika buzdolabında bekletelim.
Karışımı kaşık yardımı ile kalıpların tam ortasına  dökelim. Yaklaşık kalıpların 3/4 ü hamur ile dolmalı.
Kalıbı hamur ile doldurduktan sonra fırının orta rafında 10 -13 dakika keklerin kenarları altın rengi alana dek pişirelim.
Ilıyınca kalıplardan çıkarıp servis edelim.
Afiyet olsun..............