Anneler günü brach menüsünde ev yapımı fransız ekmeği olan brioche vardı bu sabah. Ev ahalisinden 10 tam puan aldıktan sonra bloğa eklenmesi farz oldu tabiki. İlk denemede başarılı olmak denemelerimin devam edeceğinin kesin kanıtı:) İçeriğindeki tereyağı, süt ve yumurta ekmeği o kadar lezzetli yapmışki tekrar denememek zaten imkansız. Bağımlılık yapma ihtimali büyük ona göre....şimdiden uyarayım.
En son aldığım LEZZET dergisinin ekmek için hazırlanan özel sayısında gördüğümden beri rüyalarıma girmişti resmen. Bugün muradıma erdim.
Bu ekmeğe tatlılar çak yakışıyor yapmak isteyenlere dip not.
Nasıl baştan çıkarıcı değil mi?
Branch'da sadece brioche yoktu tabiki ama onlar başka yazı konusu olacak.....
Neyse lafı fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum.
Öncelikle birkaç püf nokta vereceğim.
Hamuru yoğururken mikserin hamur yoğurma aparatını kullanın. Bu şekilde tereyağı fazla ısınıp hamuru cıvıklaştırmas.
Maya olarak bu tarif için yaş mayayı kullandım. bunun dışında bir maya ile nasıl olur bilemiyorum. Bu nedenle tarife sadık kalırsanız sorun yaşamazsınız sanırım.
Tarifdeki miktar ile bir baton ekmek kalıı için yeterli oldu ancak siz dilerseniz 30 cm lik tepside kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
1/2 paket yaş maya
125 ml ılık süt
500 gr buğday unu
150 gr oda ısınıda küp doğranmış tereyağı
1 adet yumurta
2 tbsp şeker
1/4 tsp tuz
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
Unu eleyelim.
Mikser kabında mayayı ılık süt ile karıştırıp 10 dakika bekletelim. Süt maya ile kabarınca un ve tuzu ekleyip orta hızda 2-3 dakika yoğuralım. Kabın kenarlarında kalan unları spatula ile hamura ekleyip karıştırmaya devam edelim. Şekeri de ekleyip 2-3 dakika daha yoğralım.
Tereyağını mikseri en düşük hıza ayarlayıp tek tek ekleyelim. Bu şekilde ortalama 8-10 dakika yoğuralım.
Hamur kabın mikserin etrafında toparlanıp kabın kenarlarından ayrılınca işlemi sonlandıralım. Üzerini temiz bir bezle örtüp sıcak bir köşede 1 saat kadar mayalayalım.
Hamur iki katına çıkmış ise mayalanma olmuş demektir.
Bu aşamada hamurun içinde oluşan gazı yumruklayarak alalım ve yine üzerini bir bezle örtüp buzdolabına alalım. Yarım saat sonra hamuru çıkartıp tekrar yoğuralım.
Orjinal tarifte hamuru tekrar buzdolabına koyup yarım saat bekletip (toplamda 4 kez/2 saat) çıkartıp tekrar yoğurmak vardı fakat ben bu işlemi bir kere yaptım.
Eğer vaktiniz ve sabrınız varsa bu aşamaları uygulayabilirsiniz. Eminim daha bir güzel yapacaktır ekmeği.
Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
Buzdolabından çıkartıp yoğurduğumuz hamuru iki eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı ayrı ayrı altı eşit parçaya bölüp yağladığımız baton kalıba iki sıra halinde yerleştirelim. Üzerlerine nemli mutfak havlusu yerleştirip yarım saat kabarması için bekletelim.
Sürenin sonunda çok fazla bastırmadan hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika fırında pişirelim.
Pişen brioche leri tel ızgara üzerine alıp oda ısısına gelene kadar soğutalım. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartalım.
Afiyet olsun....
En son aldığım LEZZET dergisinin ekmek için hazırlanan özel sayısında gördüğümden beri rüyalarıma girmişti resmen. Bugün muradıma erdim.
Bu ekmeğe tatlılar çak yakışıyor yapmak isteyenlere dip not.
Nasıl baştan çıkarıcı değil mi?
Branch'da sadece brioche yoktu tabiki ama onlar başka yazı konusu olacak.....
Neyse lafı fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum.
Öncelikle birkaç püf nokta vereceğim.
Hamuru yoğururken mikserin hamur yoğurma aparatını kullanın. Bu şekilde tereyağı fazla ısınıp hamuru cıvıklaştırmas.
Maya olarak bu tarif için yaş mayayı kullandım. bunun dışında bir maya ile nasıl olur bilemiyorum. Bu nedenle tarife sadık kalırsanız sorun yaşamazsınız sanırım.
Tarifdeki miktar ile bir baton ekmek kalıı için yeterli oldu ancak siz dilerseniz 30 cm lik tepside kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
1/2 paket yaş maya
125 ml ılık süt
500 gr buğday unu
150 gr oda ısınıda küp doğranmış tereyağı
1 adet yumurta
2 tbsp şeker
1/4 tsp tuz
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
Unu eleyelim.
Mikser kabında mayayı ılık süt ile karıştırıp 10 dakika bekletelim. Süt maya ile kabarınca un ve tuzu ekleyip orta hızda 2-3 dakika yoğuralım. Kabın kenarlarında kalan unları spatula ile hamura ekleyip karıştırmaya devam edelim. Şekeri de ekleyip 2-3 dakika daha yoğralım.
Tereyağını mikseri en düşük hıza ayarlayıp tek tek ekleyelim. Bu şekilde ortalama 8-10 dakika yoğuralım.
Hamur kabın mikserin etrafında toparlanıp kabın kenarlarından ayrılınca işlemi sonlandıralım. Üzerini temiz bir bezle örtüp sıcak bir köşede 1 saat kadar mayalayalım.
Hamur iki katına çıkmış ise mayalanma olmuş demektir.
Bu aşamada hamurun içinde oluşan gazı yumruklayarak alalım ve yine üzerini bir bezle örtüp buzdolabına alalım. Yarım saat sonra hamuru çıkartıp tekrar yoğuralım.
Orjinal tarifte hamuru tekrar buzdolabına koyup yarım saat bekletip (toplamda 4 kez/2 saat) çıkartıp tekrar yoğurmak vardı fakat ben bu işlemi bir kere yaptım.
Eğer vaktiniz ve sabrınız varsa bu aşamaları uygulayabilirsiniz. Eminim daha bir güzel yapacaktır ekmeği.
Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
Buzdolabından çıkartıp yoğurduğumuz hamuru iki eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı ayrı ayrı altı eşit parçaya bölüp yağladığımız baton kalıba iki sıra halinde yerleştirelim. Üzerlerine nemli mutfak havlusu yerleştirip yarım saat kabarması için bekletelim.
Sürenin sonunda çok fazla bastırmadan hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika fırında pişirelim.
Pişen brioche leri tel ızgara üzerine alıp oda ısısına gelene kadar soğutalım. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartalım.
Afiyet olsun....
3 yorum:
şimdide benim rüyalarıma girecek:)bu dehşet ötesi bişi ellerine sağlık
Teşekkür ederim.Beğenmene sevindim.Tadınında güzelliğinden emin olabilirsin
Harika bir ekmek olmuş arkadaşım ellerine sağlık sevgilerimle...
Yorum Gönder