29 Haziran 2015 Pazartesi

FIRIN SÜTLAÇ

Yıllardır anne yanında yaşayınca bazı çok bilindik tarifleri deneme fırsatım olmadı. Tıpkı bu sütlaç gibi. Tarif ise annemden değil aslında. Canım Meralim  çok sık yaptığı için eksikliğini hiç hissettirmedi. Ama artık bende misafir ağırlıyorum ve ramazan için çok bilindik ama çok sevilen Fırın sütlacı menüme ekledim.

MALZEMELER
8 kişilik
1,5 lt süt
1,5 (ajda)çay bardağı şeker
1,5  (ajda)çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı nişasta
Sütü tencereye alalım.
Nişastayı 1 çay bardağı su ile açalım ve süte ilave edelim.
Süt kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci süte salalım.
biryandan karıştır aralım.
Tencerenin kenarları kaymaklanmaya başladığında ki bu arada pirinçle ezilmiş olmalı, şekeri ve vanilya extratatı  sütlaca ekleyip karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Şeker eriyince bir iki dakika daha tüm malzemelerin özleşmesi için kaynatalım.
Ocağın altını kapatıp sütlacı toprak sütlaç kaplarına bölüştürelim.
Fırını 225 derecede ızgarada çalıştıralım.
Sütlaçları fırın tepsisine dizip tepsiyi su ile dolduralım ki sütlaçlar pişmeye devam etmesin.
Fırın tepsisini fırının orta rafına alalım. sütlaçların üzeri kızarana dek 10-15 dk pişirelim.
Fırından çıkan sütlaçları soğuması için bir kenara alalım.
Kaplar el yakmayıp ılıyınca sütlaçları buzdolabına kaldıralım.
Soğuk servis edelim.
Afiyet olsun..
 

Hiç yorum yok: