Geçenlerde bir arkadaşım sitede tuzlu tariflerin azlığından sitem edince eldeki unlar değerlendirmek adına bu pohaçaları yapmaya karar verdim.
Yıllar önce sırf hamurişleri ile ilgili temel bir kitap hediye ettiği için sana hamurişi almıştım. Tarifim o kitaptan.
Elinizde mevcut ise ve daha hiç tarif denemediyseniz mutlaka inceleyin bence. Tarifler çok sade ve net bir şekilde anlatılmış.
Temelde tüm tarifi aynen uygulayacaktım ama dedğim gibi evde bol miktarda tam buğday unu var ve bozulmadan tüketilmesi gerekiyor.
Ben bu un daha fazla sıvı kaldırır diye bir miktar sıvıyı artırdım. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve unu ölçe ölçe ekleyip aşşağıdaki tarife ulaştım.
Sizin için normal ölçüleride parantez içinde vereceğim. Dilerseniz çok amaçlı (normal) bir unla da yapabilin istesim:)
Ben margarini kullanmayı sevmediğim için tereyağı ile yapıyorum tariflerimi. Orjinal tarifi margarin ile verilmiş. Bilginize...
Bu temel tarif için vereceğim son püf noktası ise; mayalı hamuru kabardıktan sonra çok fazla yoğurmadan çarçabuk şekillendirmeniz ve en az 15 dakika el mayası için bekletmeniz.
Beğenirseniz bu kitapçıktan bolca tarif yapacağım haberiniz olsun:)
MALZEMELER
750 gr tam buğday unu(500 gr çok amaçlı un)
3 tbsp(tatlı kaşığı) tuz(1,5 tbsp)
2.5 tbsp(tatlı kaşığı) şeker(2 tbsp)
1 paket instant kuru maya
325 ml ılık süt(250ml)
90 gr tereyağı(75gr sana hamurişi)
2 adet yumurta
Un ve tuzu hamuru yoğuracağımız kaba eleyelim.
Şekeri ve mayayı unun üzerine serpelim.
Ilık sütü unun üzerine gezdirelim.
Maya kabarçıklanmaya başlayınca yumurtaları ve tereyağını ilave edip yumuşak ve yağışkan bir hamur yoğuralım.
Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtüp sıcak bir köşede 1.5 saat hamur iki misline çıkana dek mayalandıralım.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartalım.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizelim. Hamurların üzerlerine yumurta sarısı veya yoğurt sürelim. Hamurların üzerine susam, çörek otu ve ketentohumu serpelim.
15 dakika hamuru el mayası için bekletelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Pohaçaları 20-25 dakika pohaçaların üzeri kızarana dek pişirelim.
Pohaçalarımızı ister içlerini penir, domates, maydanoz ile doldurup beş çayında ikram edelim.
Veya sade olarak kahvaltıda tüketelim.
Afiyet olsun.
Yıllar önce sırf hamurişleri ile ilgili temel bir kitap hediye ettiği için sana hamurişi almıştım. Tarifim o kitaptan.
Elinizde mevcut ise ve daha hiç tarif denemediyseniz mutlaka inceleyin bence. Tarifler çok sade ve net bir şekilde anlatılmış.
Temelde tüm tarifi aynen uygulayacaktım ama dedğim gibi evde bol miktarda tam buğday unu var ve bozulmadan tüketilmesi gerekiyor.
Ben bu un daha fazla sıvı kaldırır diye bir miktar sıvıyı artırdım. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve unu ölçe ölçe ekleyip aşşağıdaki tarife ulaştım.
Sizin için normal ölçüleride parantez içinde vereceğim. Dilerseniz çok amaçlı (normal) bir unla da yapabilin istesim:)
Ben margarini kullanmayı sevmediğim için tereyağı ile yapıyorum tariflerimi. Orjinal tarifi margarin ile verilmiş. Bilginize...
Bu temel tarif için vereceğim son püf noktası ise; mayalı hamuru kabardıktan sonra çok fazla yoğurmadan çarçabuk şekillendirmeniz ve en az 15 dakika el mayası için bekletmeniz.
Beğenirseniz bu kitapçıktan bolca tarif yapacağım haberiniz olsun:)
MALZEMELER
750 gr tam buğday unu(500 gr çok amaçlı un)
3 tbsp(tatlı kaşığı) tuz(1,5 tbsp)
2.5 tbsp(tatlı kaşığı) şeker(2 tbsp)
1 paket instant kuru maya
325 ml ılık süt(250ml)
90 gr tereyağı(75gr sana hamurişi)
2 adet yumurta
Un ve tuzu hamuru yoğuracağımız kaba eleyelim.
Şekeri ve mayayı unun üzerine serpelim.
Ilık sütü unun üzerine gezdirelim.
Maya kabarçıklanmaya başlayınca yumurtaları ve tereyağını ilave edip yumuşak ve yağışkan bir hamur yoğuralım.
Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtüp sıcak bir köşede 1.5 saat hamur iki misline çıkana dek mayalandıralım.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartalım.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizelim. Hamurların üzerlerine yumurta sarısı veya yoğurt sürelim. Hamurların üzerine susam, çörek otu ve ketentohumu serpelim.
15 dakika hamuru el mayası için bekletelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Pohaçaları 20-25 dakika pohaçaların üzeri kızarana dek pişirelim.
Pohaçalarımızı ister içlerini penir, domates, maydanoz ile doldurup beş çayında ikram edelim.
Veya sade olarak kahvaltıda tüketelim.
Afiyet olsun.
4 yorum:
Çok şirin gözüküyorlar.Tam kahvaltılık
Ellerinize saglık , en sevdiğim yiyecek mayali pogacadir. Süper iştah açıcı görünüyor .
ellerinize saglik,annelerin vazgecilmezidir pogacalar
goruntu super:)
sevgilerimi yolluyorum
Yorum Gönder