TEMEL MUTFAK


Ölçüler; benim için kafa karıştıran bir konu. Bazen tarif ararken Cup, teaspoon 'tsp', tablespoon 'tbsp', °F gibi isimlere ve işarete karşılaşıyorum.Ardından hemen google abiye danışıp ölçülerin çevirisini yapıyorum. Yapıyordum..
Bu günkü yazım bu kafa karıştıran ölçüm işine bir son verip kafa karışıklıklarını bir nebze olsun gidermek.Biraz da dünyanın standart olarak kabul ettiği ölçü kaparına geçiş yapmak.
Şimdi diyeceksinizki biz çorba kaşığı(Tepeleme/silme) Su bardağı, kahve fincanı gibi tabirlere aşinayız. Bu cup ölçüsü de ne. Belkide kiminiz konuyu yok sayıp kendi bildiği yolda gidecek. 
Peki siz! benim gibi düşünen arkadaşlarım...
Sizler için bir liste oluşturmam gerekmez mi?
Konu çok derin ve kafa karıştırıcı önceden uyarımı yapıp konuya giriş yapayım.
MUTFAK ÖLÇÜ KAPLARI VE METRİK KARŞILIKLARI
1 Cup = 240 ml= 1 su bardağı
1/2 Cup = 120 ml=1 Çay bardağı
1/3 Cup = 80 ml=1 Kahve fincanı
1/4 Cup = 60 ml=4 çorba kaşığı
1 Tablespoon/tbsp/çorba kaşığı = 15 ml
1 Teaspoon/tsp/tatlı kaşığı = 5 ml
½ Teaspoon/tsp/tatlı kaşığı = 2 ml
1/4 Teaspoon/tsp/çay kaşığı=1 ml
 İşte temel ölçü tablomuz. Bundan sonra bu blogda 1 su bardağı denildiğinde 240 ml lik bir ölçü kabını elimize alacağız.
Yukarıdaki ölçüler "Hacim" ölçüleridir yani malzemelerin kapladıkları alanı ifade eder.. Kesinlikle ağırlık değildir. Aynı ölçü kabına doldurduğumuz un ve yağ aynı gramaja sahip değildir. Hacim ölçüsünü kullanmak işte buradan dolayı önemli. Çünkü sıvıların hacmi ölçülürken katılar tartılıyor. Ama cup ölçüsü yani hacim olarak ölçüldüğünde iş daha kolaylaşıyor. Bunun ile mercimekte ölçebilirsin, un da,yağda....
Hazır un demişken birde o konuya gireyim. Un ölçmek de kolay değil aslında. Öncelikle unu geniş ağızlı bir kaba alacağız ki içine cup ölçü kabımız rahatça girebilsin.
Ardından tarifi aldığımız kitap, site, kişi hangi yöntemle unu ölçüyor öğreneceğiz. Zira her ölçme tekniğinde unun gramajı değişiyor.
Şöyleki; 
Spoon & sweep= 1 su bardağına unu kaşık kaşık aktarıp düzlüme yöntemi= 125 grama denk geliyor.
Scoop & sweep veya dip & sweep= 1su bardağını hafifçe un torbasına daldırıp üzerinin düzlenmesi= 140 grama denk geliyor.
Eğer bu daldırma esnasında sıkıştıra sıkıştıra çıkartılıyor ise de 180 grama  denke geliyor. Ama üçüncüsünün bir adı yok. Zira bu olay tamamen hata.
İşte bütün bu karışıklığa bir son vermek için mutfak tartısını Mutfağımıza sokmalıyız en kısa zamanda. Ama diyeceksinizki bazı kitaplarda gr ölçüsü yok. O zamanda geleneksel yöntemi hacim yöntemini kullanacağız.
Çoğu kitap ve işini önemseyen siteler kullandıkları ölçüyü tarifin başında verirler. Şanslıysanız tarifiniz bu sitelerden ise işiniz bayağı kolay. Yoksa düşünüp dururuz acaba hangi yöntem ile ölçüldü. Tarifdeki 1 su bardağı kaç grvs... Kişiye yazılar yazarız. Bazen cevap gelir. Bazen gelmez.....

Sırada ısı ölçüsü var. Amerikada ve bazı ülkelerde fırınlar Fahrenayt cinsinden ölçüm şekline göre ayarlı olduğu için tariflerde bu ısıya göre veriliyor. Allahtan çevirmesi kolay.
FIRINLAR İÇİN ISI ÇEVRİMLERİ
225°F = 110°C
250°F = 130°C
275°F = 140°C
300°F = 150°C
325°F = 170°C
350°F = 180°C
375°F = 190°C
400°F = 200°C
425°F = 220°C
450°F = 230°C
475°F = 240°C
500°F = 250°C
Sevgili cenk  bu konuda ayrıntılı olarak "ölçüler" ve "un nasıl ölçülür" iki yazı yazmış. ayrıntılara düşkünseniz bir bakın derim.