Uzun
zamandır yeni tarifler peşinde koşturmaktan eski tariflerimi
unutmuştum.Oysaki bu siteye ilk görladığımda amacım bena ait tarifleri
sizlerle paylaşmak ve sizlerden öğrendiklerimle arşivimi geliştirmek
idi.Arkadaşlarımda yeni yeni tarifler değişik tadlar gördükçe işin
açıkçası, hemen denemek için can attığımdan benim eski tarifler bir
köşede unutuldu.
Bu tarifin hikayesi ise, aldığım eski bir mutfak dergisinin
sayfalarından birinde uzun hem de çok uzun zaman bekledikten sonra
denendi. Hatta tarifin adı da Çikolatalı Brownie'idi. Ben yıllarca
brownie diye bu keki yaprım. Taaki sevgili cenkte görüp, deneyip
brownienin ne olduğunu öğrenene dek. Bu nedenle uzun bir süre bu
tarifi bloğa eklemeyi düşünmedim bile. Sonra dedim ki kendi kendime.
Tamam, bu brownie değil. Hatta yanından bile geçmiyor.(İçine konulan
çikolata dışında) Ama kek güzel, bizimkiler de pek bir seviyor ve bana
sık sık yaptırıyor. Bende tarifimin adını değiştireyim ve öyle ekleyeyim
bloğa dedim. İşte, kek bu nedenle karşınızda. Deneyin memnun
kalacaksınız. Beni ilk yaptığım günden beri hiç pişman etmedi. Hatta bu
sefer cup kek olarak yaptım. Sonuç yine mükemmel oldu. Siz isterseniz
orta boy bir kek kalıbında da pişirebilirsiniz. Tabi o zaman pişirme
süresi 30-35 dakikaya çıkacaktır. Birde orta boy kalıba bu harç fazla
gelecektir. Hamurun yarısını buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Tarif MUTFAK dergisinden alınmıştır.
MALZEMELER
160 gr bitterçikolata
210 gr tereyağı1+1/4 cup şeker
4 adet yumurta
1+3/4 cup un
1,5 paket kabartma tozu
1/2 cup süt
Yine bir çikolatalı tarif daha.... Benim gibi çikolata tutkunu olanlar bu tarif sizler için....
Yapımı göz korkutmayan ama klasik kek tariflerini ters düz eden bir tarif bu seferki. En ilginci de yağı ilk başta kullanıp sütü en son eklemek ki bu benim tarifi uzun süre denemememde etkili olmuştu. İlk başta bayağı şüpheli yaklaşmıştım ama bir denemeden zarar gelmez düşüncesi ile uyguladığımda beni şaşırtmıştı lezzeti. Uzun süre sık sık denediğim bu tarifi en çok tatlı kremaya yakıştırdım. Tarifi... O da VAR elbette..ama resim çekmeyi unuttuğumdan en kısa zamanda tekrar yapıp sizlerle paylaşacağim:)))))Tarife geçmeden önce bahsetmek istediğim diğer bir nokta ise;Bu tarif normal bir kekin 1.5 katına denk geldiği için kalıbınızı seçerken bunuda hesaba katın. Ben 12 li mini muffin kalıbı ile 9 lu urta boy muffin kalıbını kullandığımda yeterli oluyor. Birde eğer varsa büyükçe bir slikon kek kalıbı da işinizi görür. O zaman cupcake olmaz o başka:)))))
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Çikolatayı benmari usulu eritelim. Oda sıcaklığında beklemiş tereyağı ve toz şekeri mikserle çırpalım. Yumurtaları teker teker ekleyelim ve bu arada çırpmaya devam edelim. Mikseri bir kenara bırakıp tahta bir kaşıkla eriyip ılımış çikolatayı karışıma yedirelim. un ve kabartma tozunu ilave edip karıştıralım. Son olarak sütü de ekleyip karıştıralım.
Fırında 20-25 dakika pişirelim.
Soğutma telinde soğutup üzerine tatlı krema ile servis edelim.TATLI KREMA
MALZEMELER
250gr tuzsuz krem peynir, oda sıcaklığında1/2 cup (125gr) oda sıcaklığında tereyağı
4 cup pudra şekeri(Ben 2 cup kullandım)
1/4 tbsp vanilya extrat
süt
Ayaklı bir mikser kabında krem peyniri ve tereyağını çırpalım. (iki kez spatula ile kabın etrafına yapışan karışımı toplayalım.)Pudra şekerini ekleyip önce yavaşta başlayıp en yüksek hıza kadar çıkarak çırpmaya devam edelim. (yine iki kez spatula ile kabın etrafına yapışan karışımı toplayalım) vanilyayı ekleyelim.
Karışım kolaylıkla keklerin üzerine sürülebilecek kıvamda olmalı. Yumuşak margarinden çok az daha sert. Koyu olur ise istediğimiz kıvamı tutturana kadar bir yemek kaşığı ile süt ilave edilebilir.
Bu karışımı hemen kullanabiliriz veya üzerini kapatıp buzdolabında 2 gün saklayabiliriz. Servisten önce oda sıcaklığına getirmek yeterli olacaktır.
Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder