12 Haziran 2016 Pazar

ŞAM TATLISI & ŞAMBALI


Uzun bir aradan sonra merhaba. Çocukluğumdan beri hiç yemediğim bir tatlıyı layıkıyla yapıp misafirlerime de beğendirdikten sonra sıra sizde. 
Tatlımızın yapımı oldukça kolay. Ama yine de bir iki tüyo vereyim. aşağıda anlattığım pişirme ayarları benim fırınıma uygun geldiği için aynen paylaşıyorum fakat aslında tatlının hassas ince bir dengesi var. Pişirirken kontrollü olmamız lazım. Üzeri kızarmaya başladığında içi hamursa fırının ısısı tatlımıza yüksek gelmiş demektir. O zaman fırınımızın ısısını biraz düşürmeliyiz. Eğer içi pişmiş gibi görüyor ama üzeri halen kızarmadıysa da fırının ısısını yükseltmeliyiz.  bu prensibe dikkat ederseniz lezzet garanti.
Yalnız ben pişirme süremin ikinci kısmını kısa tutmuşum. Dedimya en son çocukluğumda yemiştim. Annem üzerini biraz daha yakmalıydın dedi. Ve misafirlerimde... Ama lezzeti hafifliği çok beğenildi ve tam not aldı.

MALZEMELER
2 su bardağı irmik
1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı toz un
1.5 su bardağı toz yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı vanilya extrat(isteğe bağlı)
Üzeri için;
Yer fıstığı
Şerbeti için;
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1/4 limon suyu

Öncelikle şerbetini hazırlayalım.
Toz şeker ve suyu tencereye alıp ocağa yerleştirelim.
Şerbet kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kıvam alması için 15 dakika daha kaynatalım. Limon suyunu da ekleyip bir iki dakika daha kaynatalım ve ocağın altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakalım.
****Şerbetini bir gece önceden yapıp dolapta dinlendirilir ise şerbeti daha kıvamlı olur.
Derin bir kap içerisinde irmik, toz şeker, yoğurt, ve sütü alalım.
Üzerine  karbonat  da alıp karbonatın üzerine limonu ekleyip tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Cıvığa yakın bir hamur olmalı.
Hazırlanan karışım sıvı yağ ile yağladığımız dikdörtgen borcam içerisine döküp yayalım.
Bu şekilde 2-2,5 saat kadar bekletelim ve irmiğin hafif yumuşayıp sütü çekmesini sağlayalım.
Dinlendirilen tatlı hamuru bıçak ile  dilimleyelim ve dilimlerin üzerine fıstık yerleştirelim.
Önceden ısıtılmış 170° fırına  tatlıyı alalım ve kızarmaya başlayınca fırını 160° ye indirip altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Fırından çıkarttığımız şam tatlısını, dilimlenen yerlerden tekrar dilimleyelim ve sıcak olan tatlının üzerine, iyice soğumuş olan şerbet dökelim.
Şerbetini çekip iyice soğuduktan sonra hazırldığımız şam tatlısını servis edelim.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: