Geçtiğimiz kış kışçayı için aktardan evdeki eksikleri almaya gittiğimde aktarın "nar çiçeği de vereyim mi" demesi ve benim şöyle bir ışık hızıyla beynimde daha önce duymadığım bir şeyi denemek için olan isteğimin uyanması saniyeler içinde gerçekleşti:)
Eve gelip hemen nar çiçeği eklediğim çayımı demleyip tadının güzelliğinin keyfini çıkartmaya başladım. Bir kere tarçınla mükemmel bir uyumu var. Kan kırmızısı o rengine de ayrıca bayıldım.
Bu çaydan bahsettiğim bir arkadaşım şerbetinin de yapıldığını duyduğunu söyleyince hemen araştırmaya koyuldum ve ilk fırsatta da denedim. Şerbetin kendisi güzel ama ya faydaları?
Hibiskus bir demir deposudur: Toprağın içerisinde bulunan demiri ve
magnezyumu adeta emer ve bünyesinde depolar. Birkaç yıl sonra yetiştiği toprakta
demir ve magnezyum kalmaz. Demiri azalmış veya tükenmek üzere olan toprakta
yetişen hibiskus bitkisinin tıbbi amaçlı kullanılmasında fayda yok denecek kadar
az olur.
MALZEMELER
Eve gelip hemen nar çiçeği eklediğim çayımı demleyip tadının güzelliğinin keyfini çıkartmaya başladım. Bir kere tarçınla mükemmel bir uyumu var. Kan kırmızısı o rengine de ayrıca bayıldım.
Bu çaydan bahsettiğim bir arkadaşım şerbetinin de yapıldığını duyduğunu söyleyince hemen araştırmaya koyuldum ve ilk fırsatta da denedim. Şerbetin kendisi güzel ama ya faydaları?
Hibiskus hücre rejenerasyonu için çok faydalı bir bitkidir. Yaşlanmayı
geciktirir ve bedendeki ve ciltteki ölü hücreleri yeniler. Özellikle koyu
kırmızı renkte olan hibiskus bitkisinin çayı çok güçlü antioksidan maddeler
içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kan şekerini düzenleyici etkileri vardır.
* Hibiskus çayı, tansiyon düşüren bitkiler arasındadır. Yüksek tansiyona bitkisel çözüm tedavisi sunar.
* Hibiskus iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterol oranını düşürür. Ayrıca grip ve boğaz yolu hastalıklarında öksürük sorununda nefes açıcı bitkisel kür olarak kullanılmaktadır.
* Böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
* Kireçlenmeyi önleyicidir.
* Yüksek miktarda C vitamini içermektedir.
* Hibiskus bitkisi ağırlıklı olarak taç yapraklarından anthocyanin grubu etkin maddeleri bol miktarda içerdiği için guatr ve tiroid şikayeti olanların kullanmaması gerekir. Unutmayın, anthocyanin’ler goitrogenik özelliklidir. Goitrogenik, “guatra neden olan” demektir.
* Soğuk algınlığında veya ateş düşürücü olarak yardımcıdır. Bu durumlarda, hibiskus bitki çayının günde bir-iki defa hazırlayıp içmek faydalıdır. Hibiskus bitki çayı hem antiseptik hem de antibakteriyeldir.
* Damar sertliği (atherosklerozis) şikâyeti olanlar için mükemmel bir yardımcıdır. Zaman zaman uygulanacak hibiskus kürüyle, damar sertliğine karşı önleyici kür uygulanmış olur.
Kan şekerini düzenleyici etkileri vardır.
* Hibiskus çayı, tansiyon düşüren bitkiler arasındadır. Yüksek tansiyona bitkisel çözüm tedavisi sunar.
* Hibiskus iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterol oranını düşürür. Ayrıca grip ve boğaz yolu hastalıklarında öksürük sorununda nefes açıcı bitkisel kür olarak kullanılmaktadır.
* Böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
* Kireçlenmeyi önleyicidir.
* Yüksek miktarda C vitamini içermektedir.
* Hibiskus bitkisi ağırlıklı olarak taç yapraklarından anthocyanin grubu etkin maddeleri bol miktarda içerdiği için guatr ve tiroid şikayeti olanların kullanmaması gerekir. Unutmayın, anthocyanin’ler goitrogenik özelliklidir. Goitrogenik, “guatra neden olan” demektir.
* Soğuk algınlığında veya ateş düşürücü olarak yardımcıdır. Bu durumlarda, hibiskus bitki çayının günde bir-iki defa hazırlayıp içmek faydalıdır. Hibiskus bitki çayı hem antiseptik hem de antibakteriyeldir.
* Damar sertliği (atherosklerozis) şikâyeti olanlar için mükemmel bir yardımcıdır. Zaman zaman uygulanacak hibiskus kürüyle, damar sertliğine karşı önleyici kür uygulanmış olur.
MALZEMELER
1lt ılık su,
4 yemek kaşığı hibiskus,
1 tatlı kaşığı karanfil,
3 çubuk tarçın,
1/2 limon,
3/4 su bardağı şeker.
Suyu ısıtalım.
Kalan malzemeleri şeker hariç derin bir tencereye alalım.
Sıcak suyu tenceredeki malzemelerin üzerine dökelim ve kısık ateşte 20 dk. kaynatalım
Ateşten alıp ince bir süzgeç ile süzelim
Şekerini ekleyip eriyene kadar karıştıralım.
Ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
Oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldıralım
Soğuk olarak servis edelim
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder