27 Nisan 2015 Pazartesi

KUYMAK(MIHLAMA)

 
Orijinalinde kaymakla yapılan Kuymağı bu sefer sadeyağ ile yaptım. Bu yağı bilen bilir. Bilmeyene ise fotoğrafları ile ayrıntılı anlatacağım ayrıca sizlere. Sadeyağ; yağın içindeki sütün yağdan ayrıştırılmış hali kısaca. Bu hali ile tariflerinizin içindeki yağ miktarını azaltmak gerekiyor. İçindeki süz alındığı için tariflerin içinde buharlaşan süt zaten öncesinde alındığı için miktarı azaltmak gerekiyor. Sadeyağ ile yapılan poğaçalar, kurabiyeler daha bir güzel kıyır kıyır oluyor.  Eğer normal tereyağı kullanacak iseniz bu tarif de yarım kaşık daha miktarı artırıp 1,5 yemek kaşığını kavururken yarım yemek kaşığını da üzerine kullanabilirsiniz. Tabi aynı oranda kaymakla da yaparsanız tadından yenmezJ
Kuymak birkaç püf noktasını bilirseniz yapımı gayet kolay güzel bir kahvaltılık. Öncelikle kullanacağınız tava bakır olmalı. Un, eğer kavrulmuş un kullanmıyor iseniz en az 5 dakika tereyağında  kavrulmalı. Eğer daha az kavrulursa unun çiğ tadı kaybolmuyor. Mısır unu beyaz un gibi kararmamalı. Rengi hafif dönüp kırmızımsı bir renk almalı.
MALZEMELER ( 4 kişilik) :
2,5  yemek kaşığı mısır unu
1,5 yemek kaşığı  sadeyağ (1 yemek kaşığı içine, yarım yemek kaşığı üzerine)
1 su bardağı musluk suyu
250 gr telli peynir (İmansız peynir )
Tereyağı tavada eritelim ve unu ilave edip 5 dakika boyunca bir yandan karıştırarak kokusu yayılana dek kavuralım.

Kavurma işleminin ardından suyun tamamını bir kerede ama yavaşça ekleyelim. Bir yandan hızlı bir şekilde karıştıralım.
Mısır unu normal undan farklı olarak yapısı gereği su eklenince tapoklanmaz ve çok çabuk suyun içinde dağılır. Kuymağı suyunu çekene tereyağı üzerine çıkana  dek  pişirelim.
Ufak parçalara böldüğümüz tel peynirini ilave edip peynir eriyene dek tahta bir kaşık ile (Sert bir şekilde peyniri tavadan ayırıp tekrar tavaya yapıştırarak)  karıştırarak kuymağı 4-5 dakika pişirelim.  Eğer bu aşamada peyniri karıştırmada zorlanır iseniz su ilavesi yapıp karıştırmaya devam edebilirsiniz.
Peynirin tuzu yeter ama eğer dilerseniz bu aşamada tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz.
Son olarak kalan tereyağını kuymağın üzerine ekleyip ocağın altını kısıp tavanın da ağzını kapatıp 5 dakika da bu şekilde pişirip sıcak olarak servis edelim.
Afiyet olsun.

1 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hımm mis miss.olsada yesem.ellerine sağlık.sevgiler.