Yıllar önce çok sık yaptığım ama tozlu rafların arasında kalmış bir tarifim var bu sefer. Döküm tavada hem kızarttım hem fırınladım. Döküm tencere ve tavalarım mutfaktaki hazinem benim. Onlar hakkında da sizlere ayrıntılı bir yazı yazmayı düşünüyorum ama biraz daha müsaade edin bana. Zira hala evimde tam anlamı ile bir düzenim yok maalesef. Görünüşe görede nisanı bulacak:(
MALZEMELER
KÖFTE İÇİN;
½ kg kıyma
1 orta boy soğan
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
3 diş sarımsak
Tuz,karabiber,kimyon,yenibahar
SOSU İÇİN;
3 orta boy rendelenmiş domates
8-10 sivri biber
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağ
½ su bardağı su
Tüm köfte malzemelerini rondoya alıp sakız kıvamını alana
dek çekelim.
Ayrı bir yerde tereyağını eritelim. Sarımsakları dilimleyip
kavuralım. Domates ve salçayı ekleyip 2 dakika kavuralım. Ardından su ve tuz
ekleyip 5 dakika kaynatalım.
Köftelere şekil verip yağda kızartalım.
Köfteleri fırın kabına dizelim ve domates harcını üzerine
gezdirelim.
Biberleri dörde bölüp köfterlerin aralarına yerleştirelim.
Önceden ısınmış 200 derece fırında biberler pişene kadar
fırınlayalım.
Kızarmış patates ya da patates püresi ile servis edelim.
PATATES PÜRESİ
5-6 adet orta boy patates
100 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
1/4 lt. süt(daha akışkan veya daha koyu istiyorsanız süt miktarını artırıp azaltabilirsiniz.)
Tuz, muskat rendesi, beyaz karabiber
Patatesleri haşlayıp soyalım.
Püre ezicisi yada bir çatal yardımı ile patatesleri ezelim.
Rendelenmiş kaşarı ve baharatları ekleyip iyice
karıştıralım. Sütü azar azar ekleyip (bir yandan da karıştırarak) çok akışkan
olmayan katı bir kıvama gelince süt eklemeyi bırakıp iyice tüm malzemeleri
karıştıralım.
Ahçının notu:Eğer püreniz cıvık olur ise tencereyi kısık ateşe alıp bir yandan karıştırarak koyulaştırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder