20 Ekim 2013 Pazar

KARNABAHAR VE BROKOLİ TUŞUSU

Biliyorsunuz ara sıra turşu denemelerim oluyor. Yıllar hemde yıllar önce ilk turşu denemem hüsranla sonuçlanınca bu hayalimi rafa kaldırmıştım. Bu işi bir bilenden görerek öğrenmek gerek diye turşu yapma hevesimi kursağımda bırakarak sabırla beklemişdim.
Kabul ediyorum biraz da üşengeçlikten. Turşu yap ile başlanırsa bu işe ilk olarak hüsran kaçınılmazmış. Ne bileyim. Benim amacım aslında turşunun olmasını garantilemekti. Ne gaflet....
Neyse efendim benim tekrar cesaretim nereden mi geldi. Artık annemin yanındayımda ondan. Bir kaç yıldır gözlemliyorum onu. Hele geçen sene bir yeşil domates turşusu yaptım tadına bakanların sayısı azdı ama yorumları beni pek bir yüreklendirmiş idi. Malesef bu tarifden pek bir şüpeli olduğum için fotoğraflamamıştım. Bir ay sonra açıpta çok beğenilince işin doğrusu çok üzülmüşdüm fotoğraflayamadım diye. Bu senede başka işlerin arasında kaynadı gitti benim turşu. İşallah seneye vereceğim tarifi. Biraz merak edin diye söylüyorum. Bu tarif o yediğimiz klasik domates turşusu değil.
Neyse bu güne dönelim biz.Ufaktan ufaktan öğrenmeye çalışıyorum demişdim ya . İlk tarifim gerçekten çok basitti kabul ediyorum. Ama ikinci kocabaş turşum ile bir tık daha ileri gittim sanırım. Ve bu seneki kış hazırlıklarına bir turşu daha ekleyip renkli kolay ve lezzetli bir turşu daha yaptım.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Turşu suyu için kendi yaptığım yöntemi yazmaya çalıştım. Önemli olan 1/3 oranın oluşması. 1 ölçü sirke, 2 ölçü su oranını sabit kalsın yeter.Tarif dokuzuncu bulut.
Orta boy bir kavanoz için;
MALZEMELER

150 gr karnabahar çiçekleri
150 gr çiçek brokoli
3 orta boy havuç
1 adet kapya biber / halka doğranmış
5  iri diş sarımsak / bıçakla hafifçe ezilmiş
2 adet kurutulmuş acı biber
3 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kişniş tohumu
1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
1/2 çay kaşığı tane üç renkli karabiber
SALAMURA için;
Yeteri kadar tuz
1 cup sirke
2 cup  su
5-6 dal maydanoz sapı
3-4 dal dereotu / mevsiminde kereviz yaprağı

Karnabahar ve brokolileri küçük çicekler halinde kopartalım. Havucu verev olarak dilimleyelim. Kapyaları ise halka halka dilimleyelim.
Sebzeleri buharda hafif diri kalacak şekilde pişirelim.
Ayrı bir yerde buzlu su ayarlayalım ve hafif pişen sebzeleri renklerini koruması ve pişmesinin durması için çıkarır çıkarmaz bu suya atalım.
Sarımsakları benimki gibi çok iri ise ikiye bölüp yan çevirdiğimiz bıçak ile hafifçe ezelim.
Kavanozun en altına 1 diş sarımsak ve 1 adet defne yaprağı yerleştirelim.
Hazırladığımız sebzeleri karışık olarak kavanoza yerleştirelim.
Kırmızı kurutulmuş biberi kavanozun ortasına ve en üst kısmına yerleştirelim.
Aralarına kalan sarımsak ve bir adet defne yaprağını ekleyelim.
Salamurası için; Sirke ve suyu bir sos tenceresine alalım. Kalın tuzu ekleyip suyun dilimizi yakacak kadar tuzlu olmasını sağlayalım. Tuz eriyene kadar kısık ateşte tuzlu ve sirkeli suyu ısıtalım.
Kuru baharatları kavanozdaki sebzelerin üzerine yerleştirelim.
En son kırmızı kuru biberi yerleştirip üzerini defne yaprağı, dereotu ve maydanoz sapları ile kaplayalım.
Ardından ocaktan alıp soğuttuğumuz tuzlu ve sirkeli suyu ekleyelim.
Su eğer eksik kalır ile 1 cupun 1/3 ünü sirke geri kalanını kaynamış soğumuş su ile tamamlayıp Kavanoza ilave edelim.
Son olarak kavanozun kapağını sıkıca kapatalım.
Turşu bir haftada hazır. Ben yemeye başladım bile. Siz hala duruyormusunuz:)
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: