Yine semiz otu var bu gün.. Bu sefer salata olara sofralarımızı şenlendirmek için ama...
Bu tarifi yeni aldım. İçindeki malzemeleri görünce ilk iş cumartesi pazara gidip aşılı semiz almak oldu. Daha önce anlatmıştım. Ben salatada bu iri yapraklı aşılı semizi severim diye.Zaten bizim pazarda doğalını arasanız da bulamazsınız. Köylü getirmez çünkü.
Bir arkadaşım Samsuna ilk geldiğinde memleketinde bahçelerde doğal olarak yetişen (ve hatta bahçelerini semizden kurtarmak için çok da çaba harcarlarmış) semizi pazarda satıldığını görünce çok şaşırdığını söylemişti bana. Ama Egede de böyle değil midir?Şevketi bostan,radika,turp otu, cibes.....hepsi doğal olarak yetişen yol kenarlarında toplanan otlar bildiğim kadarıyla.
Konu daha fazla dağılmadan ben salatama döneyim. Orjinal tarifde havuç yoktu ben 1 adet ekleyi verdim. Susam çörek otuda keza yoktu. Domates bizim salatada olmaz sa olmazımızdır oda eklendi...Yakıştı mı?Bence evet.
MALZEMELER
250 gr semizotu
Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
3-4 dal taze nane ve reyhan
1 adet haşlanmış tavuk budu
2-3 dilim közlenmiş kırmızı biber
8-10 adet minik domates
2 adet salatalık
1 adet havuç
Üzerine;
2-3 yemek kaşığı mısır
5-6 dilim hellim peyniri
1 avuç kadar bütün ceviz
Susam,Çörek otu
Sosu için;
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Tavuk budunu haşlayalım Derisini ayırıp didelim. Didilmiş tavukları tuz ve köri baharatı ile karıştırıp tavada syağsız olarak kızartalım. Kızaran tavukları soğuması için bir kenara ayıralım.
Hellim peynirini dilimleyip su dolu bir kaba alıp tuzunun azalması için bekletip kurulayıp tavada önlü arkalı ızgaralayalım.
Semizotunun ayıklayalım. Diğer yeşillikler ile sirkeli suda bekletip yıkayalım. Tüm yeşillikleri salata kurutucusunda kurutalım.(Veya iyice sularının süzülmesini için havlu üzerine serip kurumasını bekleyelim.)
Köz biberini jülyen dilimleyelim.
domatesleri yarım ay doğrayalım.
Salatalığı küp doğrayalım.
Tüm malzemeleri semiz otu ile karıştıralım.
(Salata erken hazırladı is bu aşamada üzeri streçleyip dolaba kaldırılabilir)
Sos için gereken malzemelerin hepsini sos karıştırma şişesine alınıp karıştıralım.
Servis yapacağımız zaman yağsız bir tavada cevizleri hafifçe kavuralım.
Salatanın üzerine sosu gezdirip karıştıralım, ceviz ve hellim peynirlerini yerleştirip mısırları serpelim.
En son susam ve çörek otunu serpip servis edelim.
Afiyet olsun.
Bu tarifi yeni aldım. İçindeki malzemeleri görünce ilk iş cumartesi pazara gidip aşılı semiz almak oldu. Daha önce anlatmıştım. Ben salatada bu iri yapraklı aşılı semizi severim diye.Zaten bizim pazarda doğalını arasanız da bulamazsınız. Köylü getirmez çünkü.
Bir arkadaşım Samsuna ilk geldiğinde memleketinde bahçelerde doğal olarak yetişen (ve hatta bahçelerini semizden kurtarmak için çok da çaba harcarlarmış) semizi pazarda satıldığını görünce çok şaşırdığını söylemişti bana. Ama Egede de böyle değil midir?Şevketi bostan,radika,turp otu, cibes.....hepsi doğal olarak yetişen yol kenarlarında toplanan otlar bildiğim kadarıyla.
Konu daha fazla dağılmadan ben salatama döneyim. Orjinal tarifde havuç yoktu ben 1 adet ekleyi verdim. Susam çörek otuda keza yoktu. Domates bizim salatada olmaz sa olmazımızdır oda eklendi...Yakıştı mı?Bence evet.
MALZEMELER
250 gr semizotu
Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
3-4 dal taze nane ve reyhan
1 adet haşlanmış tavuk budu
2-3 dilim közlenmiş kırmızı biber
8-10 adet minik domates
2 adet salatalık
1 adet havuç
Üzerine;
2-3 yemek kaşığı mısır
5-6 dilim hellim peyniri
1 avuç kadar bütün ceviz
Susam,Çörek otu
Sosu için;
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Tavuk budunu haşlayalım Derisini ayırıp didelim. Didilmiş tavukları tuz ve köri baharatı ile karıştırıp tavada syağsız olarak kızartalım. Kızaran tavukları soğuması için bir kenara ayıralım.
Hellim peynirini dilimleyip su dolu bir kaba alıp tuzunun azalması için bekletip kurulayıp tavada önlü arkalı ızgaralayalım.
Semizotunun ayıklayalım. Diğer yeşillikler ile sirkeli suda bekletip yıkayalım. Tüm yeşillikleri salata kurutucusunda kurutalım.(Veya iyice sularının süzülmesini için havlu üzerine serip kurumasını bekleyelim.)
Köz biberini jülyen dilimleyelim.
domatesleri yarım ay doğrayalım.
Salatalığı küp doğrayalım.
Tüm malzemeleri semiz otu ile karıştıralım.
(Salata erken hazırladı is bu aşamada üzeri streçleyip dolaba kaldırılabilir)
Sos için gereken malzemelerin hepsini sos karıştırma şişesine alınıp karıştıralım.
Servis yapacağımız zaman yağsız bir tavada cevizleri hafifçe kavuralım.
Salatanın üzerine sosu gezdirip karıştıralım, ceviz ve hellim peynirlerini yerleştirip mısırları serpelim.
En son susam ve çörek otunu serpip servis edelim.
Afiyet olsun.
1 yorum:
Tarifimi deneyip beğenmenize sevindim :) Elinize sağlık. Sevgiler.
Yorum Gönder