18 Kasım 2012 Pazar

AJVAR yada LUTENITSA

Adını yeni öğrendim AJVAR mış yada LUTENITSA
Evet adını yeni öğrendim. Yıllardır yaptığımız ama adını bilmediğimiz sosumuzun artık adı da bilindiğine göre bloğa girmeli idi elbette. Annem yıllar önce bir göçmen müşterisinden birkaç tarif almıştı. Biri de bu sos idi.Anneme anlatan arkadaşı kahvaltılık sos olarak söylemiş adını. Gerçekten kahvaltıda nefis oluyor yapanlara tavsiye ederim. Ve yapacak olanlara. Hem lezzetli hemde besleyici bir kahvaltılık ve atıştırmalık. Kahvaltılık dışında bence ızgara yemeklerin yanında da harika gidiyor.
Makarna ile de gayet hoş bir ikili olabilir elbette.
Sosumuzu yaptıktan sonra konserveleyeceğiz. Bu konu ile ilgili bildiğim birkaç püf noktası paylaşacağım sizler ile;
Kavanozları veya şişeleri ve kapaklarını bakteri üzremesini ve dolayısıyla konservelerin bozulmasını önlemek adına kaynar suda yıkayalım.
Kapakların bozulmaması için makineye sokmayalım.
Kapakların ve şişelerin ağız kısmının ve kapakların doldurma işlemi sırasında tamamen kuru olduğundan emin olalım. Bir mutfak havlusunu yanımızda bu amaç için bulunduralım.
Kpakların yuvalarına iyi oturduğundan ve sıkıca kapandığından emin olalım
Kapakları kapattıktan sonra bir tepsi üzerine ters dizelim. 
Kavanozları bu şekilde 1 gece bekletelim.
Kavonozları serin ve güneş almayan bir yere kaldıralım. Güneş aldırmayalum.
Sosun yapılışına geçmeden önce benim gibi acı severseniz ki sos kırmızı kapya biberden dolayı biraz tatlı oluyor. Birkaç acı biber ekleyebilirsiniz sosun yapım aşamasında. Yada pul biberi en son tuzunu kararken damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz. Kimi tariflerde havuç gördüm daha sonradan.
Neden olmasın. Denenebilir. Havucu da sebzeleri ilk pişirme aşamasında rende olarak ekleyebilirsiniz.
MALZEMELER
1 kg patlıcan
1 kg kırmızı biber
1 kg domates
3-4 adet orta boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
 
Sebzeleri küp doğrayalım. Büyükçe bir tencereye tüm malzemeleri alıp tüm sebzeler özleşene dek pişirelim.
Soğanları küçük küçük yemeklik doğrayalım. Sarımsakları da ilave edip yağda yumuşayıncaya kadar kavuralım. Pişen sebzelere ekleyelim.
Pişen sebzelerin altını kapatalım ve başka bir tencereye kevgiri oturtup tenceredeki sebzeleri kevgirden geçirelim.
İlk başta sebzelerin suyu süzülecektir. Bunun ardından elimize bir eldiven geçirip sebzelerin kabukları kevgirde kalacak şekilde tamamen etli kısımlarının alt kısma geçmesi için elimiz ile sebzeleri kevgire sürtelim.
Tamamen kevgirden geçen sebzeleri tekrar ocağa alıp koyulaşana dek pişirelim.
En son sosun tuzunu ayarlayalım ve kavanozlara bölüştürüp yukarıda anlattığım gibi konserveleyelim. 
Sosumuzu yaptık. Gelelim sunumuna.
Damak tadınıza göre ölçüleri ayarlayabilirsiniz ben malzeme listesini vereceğim.
Bayat ekmek içi(ufalanmış)
Dövülmüş ceviz
Kimyon
Tatlı kırmızı biber
Ajvar sos
Tüm malzemeler karıştırılır ve kahvaltıda ikram edilir. Eğer ekmeği eklemez isenizde köfte, tavuk, ızgara et yanında garnitür olur.
Afiyet olsun....

Hiç yorum yok: