Ay çöreğini ilk defa deniyorum.
Ramazan bayramında elde kalan kekler ile truff yaptık. Kurban bayramına ise bu minik ay çörekleri kaldı.
Eskiden sık sık pastanelerden alıp yerdim. Ama malesef öğrendiğim bir bilgi nedeniyle artık tüketemiyorum bu güzel tadı. Bu güzelim çörekler pastanelerin geri dönüşüm kutusuymuş arkadaşlar ve nerede bozulmuş pasta var kreması sıyrılıp ayçöreği olarak satılırmış. bu bilgi inanın güvenilir bir kaynaktan öğrenildi. Ay çöreği severler artan kekleri benim gibi buzdolabında biriktirin ve tarifimi deneyin. Memnun kalacaksınız inanın.
MALZEMELER 24 adet ay öreği için.
HAMURU İÇİN
3 cup un
3 tbsp pudra şekeri
1/2 cup ılık süt
1 adet yumurta
1 tsp instatnt maya
Bir tutam tuz
90 gr küp doğranmış tereyağ
İÇ HARCI İÇİN
6-7 dilim kek
2-3 tbsp kakao(kekiniz kakaolu ise kullanılmaya bilir)
1/2 cup şeker
1-1+1/2 cup süt
1/4 tsp yenibahar
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1+1/2 tsp tarçın
1 avuç kuru üzüm/küp dilimlenmiş kuru kayısı, hurma vs
1 cup dövülmüş ceviz/ fındık/damla çikolata, vs.
ÜZERİ İÇİN;
1 adet yumurta sarısı
1 tutam şeker
File badem/kırılmış ceviz/susam
İç harcı için;
Tüm malzemeleri bir tencereye alıp sütü de ilave edip oldukça yoğun bir kıvam alana dek pişirelim. Çok koyu ise süt ilave edelim. Eğer çok akışkan ise de kek.
Pişen iç harcı soğuması için bir kenara ayıralım.
Fırını 170 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Hamur için un hariç tüm malzemeleri karıştıralım.
Unu ilave edip hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
Tezgahı unlayıp hamurumuzu unlu tezgaha alalım.
Bu şekilde ele yapışmayan bir hamur yapalım.
Hamuru ikiye bölüp bir parçasını buzdolabına kaldıralım.
Kalan hamuru oniki eşit bezeye ayıralım.
Her bir bezeyi merdane ile incecik açalım ve iç harçdan bolca koyalım.
Açılan hamurun önce üst kısmını alt kısmın üzerine kapatalım. Daha sonra üst kısmını zarf kapatır gibi kapatalım. Hamurun her iki ucunu tutup hamura C şeklini verelim.
Buzdolabındaki kalan hamurada aynı işlemi uygulayalım.
Ay çöreklerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.
Üzerlerine yumurta sarısı ve şekerli karışımdan sürelim. Çatal ile üzerlerine çizikler atıp fındık kırığı ile süsleyelim.
Çörekleri ısınan fırında 30-45 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
Ramazan bayramında elde kalan kekler ile truff yaptık. Kurban bayramına ise bu minik ay çörekleri kaldı.
Eskiden sık sık pastanelerden alıp yerdim. Ama malesef öğrendiğim bir bilgi nedeniyle artık tüketemiyorum bu güzel tadı. Bu güzelim çörekler pastanelerin geri dönüşüm kutusuymuş arkadaşlar ve nerede bozulmuş pasta var kreması sıyrılıp ayçöreği olarak satılırmış. bu bilgi inanın güvenilir bir kaynaktan öğrenildi. Ay çöreği severler artan kekleri benim gibi buzdolabında biriktirin ve tarifimi deneyin. Memnun kalacaksınız inanın.
MALZEMELER 24 adet ay öreği için.
HAMURU İÇİN
3 cup un
3 tbsp pudra şekeri
1/2 cup ılık süt
1 adet yumurta
1 tsp instatnt maya
Bir tutam tuz
90 gr küp doğranmış tereyağ
İÇ HARCI İÇİN
6-7 dilim kek
2-3 tbsp kakao(kekiniz kakaolu ise kullanılmaya bilir)
1/2 cup şeker
1-1+1/2 cup süt
1/4 tsp yenibahar
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1+1/2 tsp tarçın
1 avuç kuru üzüm/küp dilimlenmiş kuru kayısı, hurma vs
1 cup dövülmüş ceviz/ fındık/damla çikolata, vs.
ÜZERİ İÇİN;
1 adet yumurta sarısı
1 tutam şeker
File badem/kırılmış ceviz/susam
İç harcı için;
Tüm malzemeleri bir tencereye alıp sütü de ilave edip oldukça yoğun bir kıvam alana dek pişirelim. Çok koyu ise süt ilave edelim. Eğer çok akışkan ise de kek.
Pişen iç harcı soğuması için bir kenara ayıralım.
Fırını 170 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Hamur için un hariç tüm malzemeleri karıştıralım.
Unu ilave edip hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
Tezgahı unlayıp hamurumuzu unlu tezgaha alalım.
Bu şekilde ele yapışmayan bir hamur yapalım.
Hamuru ikiye bölüp bir parçasını buzdolabına kaldıralım.
Kalan hamuru oniki eşit bezeye ayıralım.
Her bir bezeyi merdane ile incecik açalım ve iç harçdan bolca koyalım.
Açılan hamurun önce üst kısmını alt kısmın üzerine kapatalım. Daha sonra üst kısmını zarf kapatır gibi kapatalım. Hamurun her iki ucunu tutup hamura C şeklini verelim.
Buzdolabındaki kalan hamurada aynı işlemi uygulayalım.
Ay çöreklerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.
Üzerlerine yumurta sarısı ve şekerli karışımdan sürelim. Çatal ile üzerlerine çizikler atıp fındık kırığı ile süsleyelim.
Çörekleri ısınan fırında 30-45 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
4 yorum:
Eline sağlık canım harika olmuş iyi bayramlar:))
Nefis olmuş,bayılırım ay çöreğine..ellerine sağlık canım..İyi bayramlar..
Ah ah çok severim ay çöreğini ve tabii evde yapılmışını, pastane usulünün içindeki kakaolu kısmının tadında bir gariplik var çünkü. Sanırım senin söylediğin gibi yapıyorlar da ondan...
Ellerine sağlık.
Görüntü süper...İyi bayramlar..
Yorum Gönder